Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

No saps què regalar pel Dia del Llibre? Huit amants de la lectura ens fan les seues recomanacions

Ací us deixem propostes literàries per als més joves i no tan joves, per a viatjar en pandèmia sense eixir de casa i per a reflexionar sobre la vida

Huit amants de la lectura ens fan les seues recomanacions

El 23 d'abril, un any més, celebrem el Dia del Llibre. Una tradició que, per segon any consecutiu, està marcada per aquest context estrany de pandèmia. Però, si podem traure alguna cosa positiva d'aquesta situació, podríem destacar que en l'últim any, protagonitzat per confinaments i limitacions socials, el nombre d'adeptes a la lectura va assolir un màxim històric. Segons l'últim baròmetre d'hàbits de lectura, durant el 2020 el 68,8% de la població espanyola va llegir algun llibre i un 64% ho va fer per oci.

Per a fomentar aquest hàbit tan entretingut i enriquidor, hem demanat recomanacions a diferents persones de l'àmbit literari. Ací us deixem propostes per als més joves i no tan joves, per a viatjar sense eixir de casa i per a reflexionar sobre el pas de la vida.

Poemes romancers i altres versos xafarders, de Marc Granell (Bromera)

Marc Senabre, Plaça del Llibre, Alacant: "Granell és el gran poeta valencià actual i aquest llibre és poesia infantil. La poesia, gràcies al ritme i la musicalitat, és una manera amena i divertida de llegir."

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

Memòries d’una vaca, de Bernardo Atxaga (Sembra Llibres)

Pau Grau, llibreria Detroit Llibres (Alcoi): "Ens encanta el llibre, no ja només per a un públic juvenil, sinó per als adults també, perquè té moltes capes. És un llibre que ja té anys i ara Sembra Llibres l’ha recuperat en una edició fantàstica, amb il·lustracions de l’artista murera Helga Ambak i traducció de Pau Joan Hernàndez. És un llibre deliciós."

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

Diaris del Sàhara, de Sanmao (Editorial :Rata_)

Irene Rodrigo, presentadora d'Una habitació pròpia: "És el testimoni d'una dona aventurera, valenta, curiosa i intel·ligent, que va viure al desert durant un temps i es va acostar a la cultura sahrauí de forma respectuosa, i sempre tractant d'aprendre d'ella."

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

Tina Frankens, de Bel Olid (Fanbooks)

Carles Roig, professor de valencià a Vinaròs: "Olid recrea el mite de Frankenstein, però actualitzat. Trenca tabús sobre la sexualitat femenina i també tracta el tema de sentir-se diferent quan veus que tot el teu voltant ha seguit un camí i tu t'has quedat estancat. Com qualsevol adolescent, Tina passa la novel·la buscant qui és i on està."

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

La parábola del sembrador, d'Octavia E. Butler (Capitán Swing)

Alodia Clemente, llibreria La Rossa (València): "La parábola del sembrador és una distopia d'Octavia E. Butler que, escrita el 1993 i ambientada en l'any 2024, pronostica un futur marcat pel canvi climàtic, el racisme i la desigualtat de classes. Terroríficament actual."

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

Gent normal, de Sally Rooney (Edicions del Periscopi)

Marta Meneu-Borja, divulgadora literària (@laprestatgeria): "És una novel·la d'una autora jove irlandesa que empra el clàssic format d'història d'amor adolescent per a parar-se a observar les relacions que tenim hui en dia. Relacions immediates, confuses, relacions violentes i passives, però també relacions tendres i boniques, relacions de cures. És un llibre perfecte per a qui no llegeix molt perquè enganxa i és molt àgil. A més, té una adaptació en format sèrie de la BBC. El meu consell: una vesprada llegiu el llibre i a l'altra la sèrie. Us sorprendreu amb la fidelitat de l'adaptació i amb els actors!"

 ‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎ 

Slow west, crònica d'una ruta americana, de Vicent Chilet (Drassana)

Miquel Llusar, Biblioteca Pública Municipal de Canet d'en Berenguer: "Viatjar en pandèmia. Aquest llibre és un viatge. Si la ruta és bella i camines en bona companyia, sempre ho recordaràs."

‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎ ‏‏‎‎

Fugaç, de Ramón Guillem (Edicions Bromera)

Mercè Claramunt Diego, poetessa: "Intens i profundament suggeridor és el poemari que ens proposa Guillem en Fugaç, obra que, en els 34 poemes que la conformen, ens passeja sense estridències, per l’assalt de la llum de l’instant. Amb Fugaç, Guillem va guanyar el Premi València Alfons el Magnànim 2019, just abans que fera la seua aparició la Covid-19, i si alguna cosa ens ha deixat la pandèmia, ha estat aquesta necessitat de viure el moment, de robar a les hores i als dies la senzillesa que els fa eterns. Un llibre per a llegir al metro, davant de la llar, a prop del rompent de les ones o a cau d’orella. Uns versos que fan de la brevetat del temps una obra que perdure."

Marc Granell

També et pot interessar