El repret de les campanes del Micalet arriba el dia més calorós de l’any

La tradició es remunta a l’Edat Mitjana, coincidint amb la festivitat litúrgica de Sant Llorenç

Imatge d'arxiu del repret de les campanes
Imatge d'arxiu del repret de les campanes / Arquebisbat de València

Aquest dijous a la vesprada els campaners de la catedral de València fan el tradicional repret –que es fa a les campanes del Micalet–, el qual com cada any coincideix amb la festivitat de Sant Llorenç. Una tasca que consisteix a ajustar els caragols de la truja de fusta de cada campana per a fixar-la. 

La tradició té l'origen en l'Edat Mitjana. Es fael 10 d'agost, atés que tradicionalment és el dia més calorós de l'any, coincidint amb la festivitat litúrgica de Sant Llorenç, martiritzat cremant-lo en una graella, segons ha indicat l'Arquebisbat de València en un comunicat.

De fet, tota aquesta setmana, a causa de les altes temperatures, els ferros que fixen les campanes a la truja estan dilatats al màxim, circumstància que s'aprofita per a ajustar-los més. Precisament hui s’espera que València visca una jornada històrica, amb temperatures que superarien els 36 graus a la ciutat. 

El repret es fa a la sala de campanes del Micalet a les 6 de la vesprada i dura una hora. Els campaners alcen les campanes, de les més menudes a les més grans, i van ajustant els ferros que fixen les peces a la truja. Una vegada acabat, la campana major, coneguda com la Maria, serà voltejada a mà per a anunciar que "tot ha eixit bé".

El costum del repret té un significat "profund", que és que "no solament cal usar el patrimoni, sinó que cal conservar-lo i mantindre'l". "El dia de més calor és una excusa simbòlica per a recordar, cada any, aquesta obligació als campaners", indiquen els treballadors de la Seu.

També et pot interessar

stats