El repte d'amidar el diàmetre de la Terra amb un pal de 'selfie'

Alumnat d’astronomia de la UV ha calculat la circumferència de la Terra com ho va fer la primera vegada Eratòstenes de Cirene

Els alumnes del taller amiden la circumferència del nostre planeta amb l'ombra d'un pal de 'selfie' / À Punt NTC

La Universitat de Valencià ha organitzat un taller d'astronomia pràctica al Jardí Botànic. El repte és amidar el diàmetre de la Terra com ho va fer per primera vegada Eratòstenes de Cirene tres segles abans de Crist. Amb l'ajuda d'un pal de selfie i connectant al migdia solar amb Anglaterra per a compartir amidaments, els participants en el taller intentaran encertar la mida del nostre planeta.

El repte s'inicia amb una classe teòrica per a explicar els fonaments de l'experiment. Després es coordinen amb un altre grup a Winchester, i tots alhora amidaran “la llargària de l’ombra, projectada per un pal” al Jardí Botànic i al Regne Unit. La professora de l’Aula del Cel, Beatriz Ramírez, afirma que “l’ombra serà més llarga a major latitud”. Cal anivellar el pal perquè la mida menuda que té ens donarà la mida del diàmetre del nostre planeta. Això sí, amb alguns conceptes de trigonometria pel mig. “Amb la dada de la llargària de l’ombra i la llargària del pal, calcularem l’angle d’inclinació solar a València i a Winchester. Amb aquesta separació angular i sabent la distància en metres entre totes dues ciutats, es pot calcular de manera indirecta la circumferència de la Terra", explica Ramírez en referència a com fer el càlcul.

A les 14:06 minuts del migdia s’ha fet l'amidament i entre l'alumnat hi ha hagut divergència de dades: així és que s’ha emprat la mitjana. Els ha eixit una Terra de 37.000 quilòmetres de circumferència: l’han encollida un poquet. Encara que Eratòstenes va afinar més l'amidament, els conceptes del taller estan assolits.

També et pot interessar

stats