Directes
Ara en la televisió
DUEL DE VEUS
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Restauren 53 monedes romanes del tresor del Portitxol de Xàbia

Les anàlisis conclouen que són de sòlids encunyats entre l'última meitat del segle IV i el principi del V 

Una de les monedes restaurades / Ajuntament de Xàbia

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACR+i) ha comunicat a l'Ajuntament de Xàbia (Marina Alta) que els seus tècnics han conclòs els treballs de restauració del conjunt de 53 monedes romanes que van ser trobades a la zona del Portitxol, després de la troballa fortuïta de huit peces per part de César Alcalá i Luis Lens.

El procés ha permés recuperar “tota l'esplendor” de les monedes que tenien com a principal problema les adherències d'origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins, segons ha explicat el consistori en un comunicat.

Després de documentar l'estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits, es va procedir a la neteja amb banys d'ultrasons i a l’assecament en condicions de temperatura controlada, per a acabar de netejar les adherències amb mitjans mecànics.

El següent pas va ser analitzar l’or amb fluorescència de rajos X per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa, així com obtindre informació sobre la procedència i encunyament. 

L'estudi preliminar conclou que el conjunt es correspon amb 53 monedes d'or, denominades sòlid encunyades entre l'última meitat del segle IV i els primers anys del segle V de la nostra era. Foren produïdes en diversos tallers de Constantinoble, Milà i Trèveris, pels emperadors Valentinià I, Valentinià II, Teodosi, Acardi i Honori (els dos fills de Teodosi).

Finalitzats els treballs d'anàlisi i restauració, l’IVACR+i ha traslladat les 53 monedes a Xàbia per a depositar-les al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco.

la Marina Alta