Restauren 53 monedes romanes del tresor del Portitxol de Xàbia

Les anàlisis conclouen que són de sòlids encunyats entre l'última meitat del segle IV i el principi del V 

Una de les monedes restaurades
Una de les monedes restaurades / Ajuntament de Xàbia

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACR+i) ha comunicat a l'Ajuntament de Xàbia (Marina Alta) que els seus tècnics han conclòs els treballs de restauració del conjunt de 53 monedes romanes que van ser trobades a la zona del Portitxol, després de la troballa fortuïta de huit peces per part de César Alcalá i Luis Lens.

El procés ha permés recuperar “tota l'esplendor” de les monedes que tenien com a principal problema les adherències d'origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins, segons ha explicat el consistori en un comunicat.

Després de documentar l'estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits, es va procedir a la neteja amb banys d'ultrasons i a l’assecament en condicions de temperatura controlada, per a acabar de netejar les adherències amb mitjans mecànics.

El següent pas va ser analitzar l’or amb fluorescència de rajos X per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa, així com obtindre informació sobre la procedència i encunyament. 

L'estudi preliminar conclou que el conjunt es correspon amb 53 monedes d'or, denominades sòlid encunyades entre l'última meitat del segle IV i els primers anys del segle V de la nostra era. Foren produïdes en diversos tallers de Constantinoble, Milà i Trèveris, pels emperadors Valentinià I, Valentinià II, Teodosi, Acardi i Honori (els dos fills de Teodosi).

Finalitzats els treballs d'anàlisi i restauració, l’IVACR+i ha traslladat les 53 monedes a Xàbia per a depositar-les al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco.

També et pot interessar

stats