Les restes de Rafael Altamira arriben a Alacant després de ser repatriades des de Mèxic

L'humanista i la dona, Pilar Redondo, es van exiliar al país llatinoamericà després de l'esclat de la Guerra Civil

Rafael Altamira, en imatge d'arxiu
Rafael Altamira, en una imatge d'arxiu / Universitat d'Alacant

Les restes de l'alacantí Rafael Altamira i de l'esposa, Pilar Redondo, han arribat este dilluns al tanatori de Sant Joan d’Alacant, després que foren exhumats divendres al cementeri de Ciutat de Mèxic i traslladats l'endemà en un avió a l'aeroport de Madrid-Barajas, on van desembarcar en la matinada del diumenge. Així ho ha informat en un comunicat l'Ajuntament del Campello, on el jurista va viure fins a l'adolescència.

Rafael Altamira i Pilar Redondo van morir el 1951 i 1957, respectivament, a Mèxic, on es van exiliar després de l'esclat de la Guerra Civil espanyola.

El consistori del Campello ha aconseguit repatriar 73 anys després les restes de l'humanista, historiador, pedagog, jurista, crític literari i escriptor espanyol, i de Pilar Redondo. Altamira va ser proposat dos vegades al Nobel de la Pau. Segons la nota de premsa, han sigut necessaris 36 mesos de gestions i tràmits burocràtics en els dos països (Espanya i Mèxic) per a fer realitat “un compromís històric i moral del poble del Campello”.

Després de l'esclat de la Guerra Civil, l'escriptor va romandre quatre anys a França i després va ser convidat per la Fundació Carnegie a fer classes a la Universitat de Colúmbia (Nova York), encara que un inesperat accident de trencament del maluc el va obligar a instal·lar-se a Mèxic, on també estaven exiliades les dos filles, Pilar i Nela.

Estreta vinculació amb el Campello

Els Altamira estan profundament vinculats al Campello, ja que ell va passar part de la infància i la joventut en una casa d'estiueig de la família i ací resideixen actualment tres dels besnets, segons el comunicat del consistori. De fet, al cementeri municipal estan enterrats els pares i els avis de Rafael Altamira. “La seua destinació última i definitiva, com era el seu desig, serà el cementeri municipal del Campello, localitat en la qual sempre va dir que volia estar quan s'apartara de la vida oficial”, assenyala la nota de premsa.

L'exhumació i repatriació ha sigut possible gràcies a la implicació de l'administració espanyola en tots els nivells: el govern espanyol, que va mobilitzar a través de l'ambaixada espanyola a Mèxic al cònsol general d'Espanya, Manuel Hernández Ruigómez; la Generalitat, que ha assumit les despeses de la repatriació; la Diputació d'Alacant, que es farà càrrec de la cerimònia oficial de la inhumació al cementeri del Campello, i l'Ajuntament del Campello, que ja ha contractat la construcció d'un monument funerari en el qual serà enterrada la parella, juntament amb els pares i els avis del jurista.

També et pot interessar

stats