Massiva i estiuenca: la Romeria de les Canyes reuneix 185.000 persones

L'acte més multitudinari en deu anys acaba amb la intervenció a 109 persones per marejos i lipotímies a causa de les altes temperatures

Romeus participant en la Romeria de les Canyes / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de març 2023 - 06:30 Actualitzat: 12 de març 2023 - 22:39

La Romeria de les Canyes ha tornat en gran aquest diumenge, després que l'any passat la pluja i l'obligació de portar mascareta deslluïra un poc la festa. Enguany, però, de 180.000 a 185.000 persones han participat en l'acte més emblemàtic de les festes i han pujat a l'ermita de la Magdalena, tot un rècord d'assistència que ha convertit aquest pelegrinatge en el més multitudinari dels últims deu anys, segons ha informat l'Àrea de Seguretat Pública i Emergència de l'Ajuntament de Castelló de la Plana.

Així, el verd dels llaços de les canyes ha tenyit el recorregut de huit quilòmetres que cal completar per a arribar a l'ermita de la Magdalena. A diferència de l'any passat, enguany és la calor la que ha desafiat els pelegrins, ja que aquest dissabte s'han registrat a Castelló les temperatures màxima i mínima més altes d'un mes de març des que hi ha registres: 30,8 °C ha arribat a marcar el mercuri.

Tot i això, ben prompte, a les 6:30 del matí, la campana Vicent ha voltejat per a anunciar la solemnitat del dia. Poc després, la pirotècnia Peñarroja ha posat la ciutat dreta amb la gran despertà a l'esplanada del Casal Jove del Grau i al carrer de Maria Rosa Molas, celebrada paral·lelament amb la diana tradicional a càrrec de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló a la plaça Major. Ha sigut ací on tot el veïnat amb ganes de participar en l'activitat ha recollit les 25.000 canyes per a la caminada. En els dies previs també s'han arreplegat 160.000 cintes verdes, tot un símbol de la festa.

Una vegada acabada la missa de romeus a la cocatedral de Santa Maria, cap a les 8:30, milers de castellonencs, castellonenques i visitants han emprés el camí cap a l'ermita. Entre ells ha estat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha acudit a Castelló per a participar en la gran festa. El cap del Consell ha dit que la Magdalena "ens representa hui a tots els valencians i valencianes" i que "amb alegria i un sentit profund de la convivència" eixim al carrer "pels nostres orígens, la nostra identitat i el futur que volem compartir junts".

Com Puig, no ha volgut perdre's la romeria la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que ha agraït l'hospitalitat amb què l'ha rebuda la ciutat. També ha volgut recordar que han passat uns anys en què "no podíem compartir aquesta alegria", però que "gràcies a la ciència, hui podem tornar a disfrutar de les nostres arrels i de la nostra cultura, que és el nostre gran patrimoni".

També hi ha estat el president de la Diputació d'Alacant i del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, en aquesta "jornada festiva, però també de tradició molt profunda i molt sentida", on se sent "molt privilegiat d'arreplegar i compartir tot l'afecte de la gent de Castelló".

Per la seua part, l'alcaldessa, Amparo Marco, ha remarcat la responsabilitat que ha demostrat la ciutat durant la pandèmia, ja que "el 2021 es van suspendre les festes pel benestar general de la ciutadania". Després que l'any passat la pluja va impedir fer la Cavalcada del Pregó, Marco ha convidat enguany tothom a gaudir de la Magdalena.

Per a fer-ho de manera segura, l'Ajuntament de Castelló, de cara a les altes temperatures que presenten la jornada, ha aconsellat als caminants hidratar-se i passar tot el temps possible a l'ombra per a evitar colps de calor.

Abans d'arribar al destí, però, han fet una parada a Sant Roc de Canet per a fer-se, com diu el refrany, "figa i dosset". Altres delícies de la festa que s'han tastat són l'arrelat entrepà de truita de faves i el clàssic ximo, un entrepà farcit de samfaina. En aquesta parada, la tradició diu que els romeus facen sonar la campana a l'ermitori de Sant Roc.

En acabant, ha continuat el camí cap a l'ermita de la Magdalena i, en arribar, una mascletà ha rebut els caminants i s'ha procedit a repartir els rotllos. Els participants han dinat allí amb una paella monumental, per a després emprendre el recorregut de tornada.

Cap a les 18:30, autoritats i romeus són rebuts a la basílica del Lledó amb cant dels gojos i de les salves. La Romeria de les Canyes acabarà passades les 20:00, quan el pelegrinatge entre a la ciutat pel Forn del Pla i es representen Les Tres Caigudes.

En aquest acte, el grup de personatges bíblics de les Tres Maries, format per la Mare de Déu, santa Maria Magdalena i Maria de Cleofàs, juntament amb sant Pere, s'agenollen tres vegades davant de Crist crucificat en tres punts de la ciutat: el Forn del Pla, la Porta del Sol i davant de la cocatedral.

Per a donar la benvinguda als romeus, la pirotècnia Pibierzo de Lleó llançarà una mascletà aèria al carrer de Maria Rosa Molas.

La jornada acabarà amb la desfilada de Gaiates i Gaiates de Mà, que començarà a les 20:30 hores des del carrer de Sant Roc i recorrerà el carrer de Sanahüja, la plaça de Maria Agustina, els carrer Major i el de Gasset, la Porta del Sol, el carrer de Ruiz Zorrilla i l'avinguda del Rei en Jaume. Oficialment la ciutat va començar les festes dissabte, amb la primera mascletà i un dels actes més esperats, la Cavalcada del Pregó, que va tornar després de tres anys.

Atenen 109 persones per marejos i lipotímies

A un total de 109 persones assistents a la Romeria de les Canyes les ha ateses el servei sanitari municipal durant el dispositiu especial que s'ha desplegat per a l'ocasió. Nou de les intervencions han estat registrades pel Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències i un altre centenar, pel post de comandament per assistències sanitàries.

Les intervencions més habituals han estat relacionades amb marejos, lipotímies i caigudes, i han assistit diverses persones desorientades. A tres persones les han traslladades a l'Hospital General de Castelló.

També et pot interessar

stats