S’estrena ‘La ley del mar’ al South Festival de Cadis
Produïda per À Punt, conta la història d’un pesquer valencià que el 2006 va rescatar 51 migrants a la deriva a la Mediterrània
La ley del mar, la sèrie sobre un pesquer valencià que va salvar la vida de 51 migrants el 2006, s’ha estrenat aquest divendres al South Festival de Cadis. Protagonitzada per Luis Tosar i Blanca Portillo, recrea l'odissea que va viure el pesquer Francisco i Catalina. Mentre a la mar, els tripulants rescataven els migrants; a Santa Pola (Baix Vinalopó), les famílies mobilitzaren l'opinió pública en cerca d'una solució diplomàtica.
És una de les 65 sèries que s’han presentat a aquest festival internacional i el seu photocall ha estat patronejat per Luis Tosar i tot l'equip que en pantalla dona vida a La ley del mar, una criatura audiovisual que ha estat produïda per À Punt i RTVE.
El punt de partida d'aquesta història ficcionada la trobem en alta mar, en les aigües on la realitat es topa amb les lleis de la supervivència. El 2006, el pesquer de Santa Pola Francisco i Catalina va rescatar 51 immigrants eritreus a deu milles de Malta. La notícia d'aquesta travessia amb una càrrega incòmoda per a la diplomàcia europea centra els telediaris. A la recerca d'un port segur, comença el pelegrinatge per a arribar a terra ferma.
En un món a l'inrevés, acusaren els mariners de tràfic de persones i les seues dones hagueren de presentar batalla. El cas real obligà a un canvi de rumb en la legislació de la Unió Europea.
El director, Alberto Ruiz Rojo, explica que ha sigut xocant filmar uns fets que passaren fa dèsset anys al mateix temps que quasi cada dia arriben noves pasteres carregades de persones migrants a les costes de la Comunitat Valenciana.
Luis Tosar, que es va reunir amb el patró del vaixell a qui ha interpretat, Pepe Durà, abans de rodar la sèrie, ha confessat que la seua valentia li ha resultat inspiradora per a preparar el paper. “Són persones que feren un acte heroic quan açò no era encara un problema especialment urgent per a ningú”, ha dit a À Punt Notícies.
Per la seua banda, el mateix Durà afirma que, malgrat que algunes persones no li donen la importància que cal donar-li, per a ell ajudar el proïsme és una cosa que es porta dins. Sobre la sèrie, afirma que és “una cosa molt bonica i un orgull” per a ell. La seua dona, Pepi Irles, interpretada per Blanca Portillo, va viure la història des de terra, creu que les dones i famílies dels mariners del Francisco y Catalina ho passaren encara pitjor que ells, perquè “ells estaven en el lloc i el moment de l’acció i controlaven la situació”.
Les condicions de rodatge no han sigut les més fàcils, conta l’actor Ramon Ródenas, perquè han sigut moltes hores en mig de la mar i sota el sol. A més, han hagut d’interpretar personatges reals i es feia molt difícil no implicar-se en el que estaven contant, no ja com a actors, sinó com a persones, afirma l’actriu Paula Muñoz.
La Ciutat de la Llum i els escenaris de Santa Pola, Madrid i Alacant han sigut plató de rodatge. Set setmanes per a posar en altaveu una crisi humanitària que, hui, es repeteix en cadena.