Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La paella "sense ceba” i d'altres connexions de Carmen Sevilla amb la Comunitat Valenciana

Més enllà dels vincles familiars i la residència a Sant Joan d’Alacant, va participar en les Falles i va rebre el reconeixement de Canet d’en Berenguer, l’Alfàs del Pi o del mercat de València

Carmen Sevilla en la subhasta benèfica per a recollir fons per als damnificats de la riuada del 1957 de València / À Punt NTC

“La meua segona terra”, una terra “única al món”, en la qual va assegurar sentir-se “com a casa”. És el que significava la Comunitat Valenciana per a l’actriu i cantant Carmen Sevilla, que moria aquest dimarts de vesprada, als 92 anys, després d’anys retirada de la vida pública per l’avanç de l’Alzheimer. La que també va ser presentadora televisiva mantenia vincles familiars amb el nostre territori, però també laborals i afectius. De fet, l'any 1999 s’emocionava davant les càmeres de Canal 9 recordant una subhasta benèfica per la riuada del 1957 en la qual havia col·laborat. A més d'estar implicada en l'organització, l'artista va aportar-hi unes sabates seues per a subhastar-les i fins i tot va aconseguir incloure-hi l'anell d’un bisbe.

Al llarg de la seua vida, Carmen Sevilla fou una assídua visitant de la Comunitat Valenciana, on va acabar comprant-se una casa a la platja de Sant Joan d’Alacant. Però sí alguna cosa la va seduir especialment foren les nostres festes. Tant, que va participar en les Falles fins en tres ocasions (l'última el 2008 amb la comissió de Na Jordana) i també va veure de prop les Fogueres del 2001, on fins i tot va acabar responent als periodistes xopada per la banyà. Més enllà de València, altres municipis valencians com Canet d’en Berenguer o l’Alfàs del Pi ploren aquest dijous la mort de l’artista pels vincles que va mantindre amb ells.

Em van telefonar a les nou de la nit per a preguntar-me si volia col·laborar, em vaig pegar una dutxa i vaig eixir cap a Múrcia, on vaig estar 15 dies preparant la subhasta de ValènciaCarmen Sevilla

“Només tinc paraules d’agraïment per a la Comunitat Valenciana, és tan bonica, única al món”, reconeixia Carmen Sevilla davant les càmeres de Canal 9 en una de les visites que va fer a Alacant. Entre els records que li deixava aquesta terra, l’actriu recordava especialment com es va implicar en la subhasta benèfica per a recollir fons per als damnificats per la riuada que va negar València el 1957.

“Em van telefonar a les nou de la nit per a preguntar-me si volia col·laborar, em vaig pegar una dutxa i a les deu de la nit vaig eixir cap a Múrcia. Allà vaig estar 15 dies preparant la subhasta”, recordava el 1999 en el programa Fem tele de Canal 9.

L’actriu s’emocionava recordant l’onada de solidaritat que va rebre el poble valencià. Per a obtindre fons va mediar amb altres donants i va aconseguir, per exemple, “l’anell d’un bisbe, que aleshores es va vendre per un milió d’euros”, com recordava anys després. Però de tots els objectes subhastats, Carmen Sevilla recordava especialment un burro. “Li deien Platero”, apuntava anys després en la televisió autonòmica valenciana.

Fallera d'honor el 2008

En senyal d’agraïment, les falles de la ciutat la van convidar a participar en les festes del 1958. Seria la primera vegada que Carmen Sevilla coneixia de prop la festa. Després va repetir en altres dues ocasions; l’última per a desfilar en l'Ofrena com a fallera d’honor de Na Jornada, l'any 2008. En aquell moment, després de lliurar el seu ram, només va tindre paraules d’elogi per a la ciutat.

“València ha sigut part de la meua vida, part de la meua família… recorde com he treballat ací, com he viscut. És un honor ser fallera d’honor de Na Jordana”, admetia. Tampoc ocultava el seu agraïment el 1999, quan el Mercat Central de València li atorgava el premi Cotorra. La presentadora recordava anys després el plat de ceràmica de Manises “tan bonic” que li va regalar Rita Barberá quan va vindre a recollir-lo.

"Impressionada" pel colorit de les belleses

Carmen Sevilla tampoc va voler perdre’s les Fogueres. A Alacant va estar el 2001, on va quedar impressionada pel colorit de la indumentària; en especial li va impactar el blau de les faldes. “El colorit blau és impressionant”, admetia minuts després de la banyà, que la va deixar amb els cabells i el traje de jaqueta absolutament mullats.

Al llarg del territori valencià, la presentadora del Telecupón va estar vinculada a diversos municipis. Un d’ells és Canet d’en Berenguer, que aquest dimecres guardava un minut de silenci i la recordarà per sempre perquè un passeig del poble porta el seu nom. A la localitat va arribar a través de la família del seu segon marit, Vicente Patuel, de pares valencians.

Probablement fruit d’aquestes arrels familiars de Patuel venia la predilecció de Carmen Sevilla per la paella, “mai amb ceba”, com reconeixa en el programa Fem tele de Canal 9. En aquella ocasió lamentava no trobar garrofó per Madrid, o “eixe fesol blanc”, com ella l'anomenava. Amb garrofó o sense, Carmen Sevilla assegurava fer la paella “amb el caldo preparat abans i tomaqueta picada, julivert, allet, pollastre, conill, marisc, de vegades amb alguna cigaleta... tot fet a llenya”.

L’Alfàs del Pi recorda la seua Far de Plata del 1998

L'Alfàs del Pi també ha tingut aquest dijous un record especial per a la icònica actriu, Premi Far de Plata en l’edició del festival de cinema del 1998, un reconeixement que la va portar fins a aquest municipi de la Marina Baixa. Aleshores, l’actriu celebrava el 50é aniversari de la seua carrera professional. En arribar a l’Alfàs del Pi, Carmen Sevilla va rebre un genuí bany de masses i va reconéixer molt emocionada que no oblidaria mai el guardó, recordaven des del consistori.

“Persones com Carmen són les que donen sentit al cinema”, subratllaven. L'Ajuntament ha publicat en el seu canal de Youtube vídeos d’aquell acte.

També et pot interessar