Sagunt emprén el camí per a protegir la pataqueta dels dijous de berenar

L’ajuntament aprova una moció perquè Cultura reconega el costum que, probablement des del segle XV, reuneix amics i familiars per a berenar l'entrepà

La pataqueta no falta els dijous de berenar a Sagunt
La pataqueta no falta els dijous de berenar a Sagunt / Ajuntament de Sagunt

D’esgarradet, de truita, d’embotit o de qualsevol altra mescla mengívola, però no falta en cap berenar els dijous. Per això l’Ajuntament de Sagunt ha emprés el camí per a protegir-la. Es tracta de la pataqueta, protagonista indiscutible dels dijous de berenar, un costum que repeteixen cada hivern famílies i colles d’amics a Sagunt, probablement des d'almenys el segle XV.

Enguany la temporada de dijous de berenar s’allargarà fins al 27 de febrer, el dijous previ al Dimecres de Cendra, que serà el 5 de març. Esta tradició que es manté al Camp de Morvedre fa que cada dijous entre Sant Antoni i el dimecres que inicia la Quaresma familiars i amics es reunisquen per a berenar una pataqueta, el pa tradicional valencià, amb un pessic enmig i amb una forma que evoca una mitja lluna.

Per als dijous de berenar de Sagunt, cadascú s’emporta la seua farcida d’embotit, companatge o truita i se la menja en companyia de la colla, com expliquen des de l’Ajuntament de Sagunt. Es desconeix amb exactitud d’on prové este costum, però no es descarta que siga una tradició jueva, estesa a Sagunt abans de l’expulsió dels jueus el 1492.

Amb el pas del temps, els dijous de berenar s’han mantingut. “Els llocs tradicionals per a gaudir d'este dia sempre han sigut les muntanyes del municipi, el teatre romà, el castell de Sagunt, el Grau Vell… encara que actualment la majoria manté viva esta tradició en la intimitat de la llar, al lloc de treball o als bars i restaurants”, apunten des del consistori.

Per esta raó, els grups polítics amb representació municipal, tret d’Iniciativa del Port, han donat suport a la moció que, proposada per Compromís, busca protegir el dijous de berenar com a bé immaterial de rellevància local. Esta iniciativa vol reconéixer “el valor cultural, històric i social d’esta tradició” i reclama a la conselleria que s'incloga en l'inventari general del patrimoni cultural valencià.

Segons assegurava el text aprovat, la mesura també pretén promoure activitats que contribuïsquen “a la preservació i difusió d’esta tradició, fomentant la participació de la comunitat”.

Recursos perquè continue

Així mateix, el text que es va aprovar en l’últim ple instava les autoritats competents a col·laborar en la protecció i la promoció dels dijous de berenar per a garantir els recursos necessaris perquè continuen vius.

L’acord també insta l'Ajuntament de Sagunt a “promoure la investigació històrica d’esta tradició i la seua connexió amb altres com el Dijous Gras”, un costum que es manté en alguns llocs el dijous de Carnestoltes i que consisteix en un menjar a base de productes carnis, donat que durant la Quaresma, a la que dona pas el Carnestoltes, no es menjava carn.

També et pot interessar

stats