Sagunt protesta contra la prohibició que les dones s'integren en la confraria de la Puríssima Sang
Llaçades negres als balcons i una concentració de la coordinadora feminista mostraran el malestar amb la decisió de la germandat
El veïnat de Sagunt s'ha concentrat aquesta vesprada per a denunciar el que considera una discriminació de gènere en l’àmbit religiós, la negativa de la confraria de la Puríssima Sang que les dones en formen part.
Per a manifestar la disconformitat amb aquesta decisió, que es va aprovar fa deu dies per votació dels membres de la germandat, de moltes balconades han penjat llaçades negres en senyal de protesta.
A molts veïns i veïnes de Sagunt no els val l’argument de la tradició. Pensen que mantindre aquest costum amb protagonistes, els confrares, únicament masculins resulta discriminatori.
Per això, la coordinadora feminista del Camp de Morvedre, amb algunes veïnes, han impulsat accions de protesta per a defensar el dret de les dones a tindre un lloc visible i igualitari també dins de la confraria, com recull la llei d'entitats religioses.
Inclusió visible en la festa
Una d'aquestes accions ha sigut la concentració que ha tingut lloc aquesta vesprada, amb la qual han posat de manifest que volen "la inclusió visible de les dones", segons ha explicat a À Punt.
Lia Gutiérrez, veïna de Sagunt, ha denunciat que "les dones sempre hi han estat, però en un segon pla: rentant les andes o cosint les vestes, i volem que tinguen igualtat de condicions de participació en la festa".
Una altra veïna, Blanca Ribelles, assenyala que el nombre de dones que vulguen formar part de la confraria no és important, sinó "aconseguir la igualtat, que ens deixen accedir-hi", mentre que Fina Villena, també saguntina, opina que "s'han de canviar els estatuts perquè puga entrar qualsevol persona que estiga batejada".
En el manifest que s'ha llegit durant la concentració s'ha posat l'accent en què des del 1492 les dones han acompanyat els homes en la celebració: "Hem venut i hem comprat loteria, hem netejat l'ermita, hem arreglat les vestes, hem donat suport als actes... Ja és hora que nosaltres també participem d'una altra forma en la festa, perquè som el 50% de la ciutadania".
La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, que també ha participat en la concentració com a veïna de Sagunt, assegura que li sembla "incomprensible" el que ha ocorregut. Calero considera que el resultat de la votació no respon al sentiment de la ciutat i està convençuda que, si la votació haguera sigut oberta a tot el municipi, el resultat hauria sigut un altre. Malgrat això, s'ha mostrat contenta perquè amb aquesta segona negativa "s'ha iniciat un moviment que és imparable i, vulguen o no, les dones entraran en la confraria de Sagunt". Als confrares que han votat en contra els demana que no produïsquen més fractura social en el municipi i els llança aquest missatge: "La dona ha d'estar en tots els àmbits de la societat i un grup d'homes no poden impedir-ho en pro de la tradició".
Alguns confrares són contraris a la decisió
També hi ha confrares que defenen la inclusió de les dones, com ara José Blasco, que s'ha mostrat decebut perquè, com assegura, "estava convençut i tenia l'esperança que guanyaria el canvi" perquè és una confraria catòlica i no un club de cavallers, i tota la reglamentació eclesiàstica dona suport a la no discriminació de les dones. Segons ell, la concentració d'aquesta vesprada ha sorgit de forma espontània i respectuosa amb la Setmana Santa i espera que servisca per a fer veure als que han votat en contra de modificar els estatuts de la confraria que "la ciutadania en general vol aquest canvi".
Alguns confrares han manifestat a À Punt la intenció d’eixir en les processons amb un xicotet llaç negre en senyal de protesta per la decisió de la confraria de la Puríssima Sang de no permetre la participació de les dones.
Encara que majoritàriament —amb el 65% dels vots— es va aprovar que la confraria continuara sent únicament per als homes, al si de la germandat hi ha divisió d’opinions. Hi ha confrares que no veuen cap impediment a la presència de dones i alguns han abandonat la confraria. Els preocupa que pràcticament tots els joves confrares hagen sigut contraris a aquest canvi en el reglament.
En canvi, la confraria de la Puríssima Sang ha tingut nombroses inscripcions com a mostra de suport a la política de no admetre dones.
Normes del 1942
És la segona vegada que neguen l'entrada a les dones en aquesta germandat. Si bé, per ara no es revertirà el resultat de la votació, el malestar dels que sí que aposten per canviar uns estatuts creats l'any 1942, ha fet que, per primera vegada, es plantege públicament aquest malestar.
Aquest dimecres les imatges tornaran a eixir en processó a coll dels únics que, de moment, tenen el privilegi de portar-les.