Sales de música, promotors i artistes exigeixen que reòbriga Repvblicca abans que faça fallida
L'empresa gestora alerta que ha cancel·lat noranta espectacles des de gener i que la pèrdua d'ingressos els porta a una situació de fallida
Sales de música, promotors, entitats culturals i artistes han exigit este dimarts a l'Ajuntament de Mislata que permeta la reobertura de la sala Repvblicca, clausurada per orde municipal des de fa sis mesos per qüestions administratives i actualment en risc de fallida. El sector s'ha reunit a la seu valenciana de la SGAE, on han lamentat el perjuí que la decisió està causant en l'empresa que gestiona la citada sala, sense activitat des del passat 26 de gener, perquè ha hagut de cancel·lar uns noranta espectacles.
Segons han indicat, en els seus vint anys d'història, la sala ha acollit actuacions d'artistes nacionals i internacionals. El tancament impedeix continuar la seua activitat cultural i econòmica, "provoca la pèrdua d'ingressos, impedeix fer front a les despeses de personal, de contractació artística, de manteniment del local, i espenta dia a dia a una situació de fallida".
La sala va rebre diversos requeriments de documentació, que va satisfer fa més de dos mesos, però encara no han rebut resposta per part de l'Ajuntament, "malgrat tindre el compromís que tractarien de resoldre'l al més prompte millor per a reobrir el local", segons han indicat els promotors de la protesta en un comunicat.
Falta de suport jurídic consistent
Acusen el govern municipal de fer "omissió del seu deure d'atendre i resoldre una situació que està impedint la participació de la ciutadania en la vida cultural i perjudicant greument nombroses persones i empreses del sector". Asseguren que l'orde de clausura "manca de suport jurídic consistent", que l'ordenança municipal que limita l'aforament de la sala a 429 persones "manca de sentit" perquè pot admetre un aforament quasi quatre vegades superior al fixat "arbitràriament" per la normativa municipal i que el recinte posseeix "tots els requeriments legals necessaris".
"El seu tancament injustificadament prolongat és un atropellament i un obstacle administratiu que hauria de ser esmenat i adaptar-se a la normativa vigent en aforaments per a sales de concerts i recintes culturals", afegeix el text.
Les associacions i federacions musicals, unides contra el tancament
Entre les associacions i organismes professionals que sol·liciten la reobertura de la sala figuren És Música (la Federació de la Música d'Espanya), Acces (l'Associació Estatal de Sales de Música en Directe), Acoble (l'Associació Espanyola d'Agències i Professionals de l'Espectacle), Aedem (l'Associació Espanyola d'Editors de Música), AIE (la Societat d'Artistes Intèrprets o Executants d'Espanya) i Apporte (l'Associació de Professionals de la Producció i Realització Tècnica de l'Espectacle en Viu).
També s'hi troben APM (l'Associació de Promotors Musicals), ART (l'Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle), Promusicae (Productors de Música d'Espanya), SGAE (la Societat General d'Autors i Editors), UFI (la Unió Fonogràfica Independent) i entitats professionals de Catalunya, Andalusia, Madrid i la Comunitat Valenciana.
Al febrer, l'Ajuntament va assenyalar que la sala podrà reobrir "només si constata" amb la documentació aportada que compleix amb la normativa local i autonòmica; però si la nova documentació no garanteix el compliment de la normativa i, per tant, la seguretat de treballadors i usuaris, no podrà obrir.