Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

El Sant Calze de la catedral de València s'hauria creat dos segles abans del que s’afirmava

Un estudi de la Universitat Politècnica de València data la relíquia del segle XII i assenyala influències de l'art cristià cèltic

Calze de Na Dolça, del 1187, que comparteix elements ornamentals amb el que es custodia a la catedral de València / UPV

El Sant Calze que es venera a la catedral de València es va construir sobre la copa original cap al segle XII, dos-cents anys abans de la seua datació actual. Així ho revela un estudi que ha dut a terme Gabriel Songel, professor de la Universitat Politècnica de València (UPV).

En este estudi, Songel presenta una anàlisi comparativa dels calzes romànics coneguts fins ara des que, en el segle XIX, Fleury fera una primera enumeració i síntesi de les diferents tipologies al llarg dels segles. Segons expliquen des de la Politècnica, un dels elements decoratius que han portat a la confusió han sigut les anses i l'eix de secció hexagonal, que s'atribuïen a l'orfebreria d'èpoques posteriors, concretament dels segles XIII i XIV.

Així, l'anàlisi formal ha permès identificar calzes datats en segles anteriors amb característiques formals atribuïdes a èpoques posteriors. En concret, el calze conegut com de Na Dolça, al Museu Albert Sampaio de Guimaraes a Portugal, datat el 1187, ja tenia un eix hexagonal i decoracions en els laterals amb nusos de Salomó molt bàsics.

Comparativa de tipologies de calzes, des del segle VI fins al XIV / Gabriel Songel (UPV)

Vinculació amb la Corona d’Aragó i influències cèltiques

"El fet que la reina siga Na Dolça d'Aragó vincula este calze amb la dinastia aragonesa, ja que era filla de Peronella i Ramon Berenguer IV i neta de Ramir II, i dona continuïtat a la tradició dinàstica de custodiar el Sant Calze", apunta l’expert.

D'altra banda, la comparació de les sanefes decoratives del calze de la seu valenciana condueix a identificar-les també en els repertoris de l'art cristià cèltic, anteriors als mossàrabs.

"El desenvolupament d'esta investigació ens porta a afirmar que el Sant Calze de València el podrien haver elaborat fins dos segles abans de la seua datació actual, coincidint amb els estudis iconogràfics desenvolupats i publicats en anys recents", conclou el professor.

València

També et pot interessar