La Santa Faç es prepara per a la romeria amb la prova de claus del cambril
Es tracta d’una tradició que es remunta al segle XVI i que serveix d’assaig general
Les dues regidores síndiques d’Alacant, Cristina Cutanda i Nayma Beldjilali, han fet amb èxit aquest dilluns la prova de claus al cambril de la Santa Faç prèvia a la romeria de dijous, juntament amb el capellà del monestir, Miguel Ángel Cremades. Aquesta mena d'assaig general segueix un protocol que es remunta al segle XVI.
La regidora de Festes i síndica, Cristina Cutanda, ha destacat que estan desitjant que arribe dijous per a viure “un dia tan important i assenyalat” en el calendari per als alacantins com és la romeria de la Santa Faç, segons ha indicat l'Ajuntament en un comunicat. Pel que fa a l’assistència, ha informat que les previsions de participants enguany, són similars a les del 2023: vora 300.000 romeus i romeves, entre alacantins, visitants i residents en municipis pròxims.
D’altra banda, l'edil de Cultura i síndica, Nayma Beldjilali, ha afirmat que com a alacantina “és un orgull” que l'alcalde, Luis Barcala, els haja atorgat el “privilegi” i la “gran responsabilitat” d’inserir les claus en la fornícula per a traure la relíquia. A més, ha recalcat que enguany és especial perquè aquest 2024 s'ha declarat any jubilar.
Durant la prova de claus, també han estat presents la secretària general del ple en funcions, Lidia María Baeza, el degà de la cocatedral de Sant Nicolau, Ramón Egío, els Cavallers Custodis, Salvador de Lacy, marqués de Lacy, i Eleuterio Llorca, i agents de la Policia Local.
El protocol, que es remunta al segle XVI, reflecteix que siga la ciutat d'Alacant —representada pel seu ajuntament— i el Cabildo els que òbriguen el cambril per a extraure la relíquia.
Les regidores síndiques han obert la fornícula on es guarda la sagrada relíquia amb les dues claus que estan en possessió de l'Ajuntament d'Alacant i el capellà amb les dues que es custodien al monestir de la Santa Faç.
La romeria es podrà seguir en directe a través de la ràdio, la televisió i el web d’À Punt aquest dijous a partir de les 07:00 hores i fins a les 13:00 hores en un programa especial de Les notícies del matí.
Història de la Santa Faç
La Santa Faç, important relíquia de la religió catòlica, és el llenç amb què la Verònica va eixugar el rostre de Crist en el camí del Calvari. La Santa Seu en reconeix tres, ja que el llenç va ser plegat en tres parts: una està a Alacant, l'altra a Jaén i l'última a Roma. La d’Alacant es custodia al monestir de la pedania de la Santa Faç.
La veneració per la Santa Faç comença el 1489, quan se li va atribuir el miracle de la llàgrima. Enmig de la sequera que castigava la zona, alacantins i alacantines van eixir amb rogacions i precs amb el llenç com a protagonista i, en un moment de la processó, una llàgrima va brollar del sudari.
En aquest mateix lloc es va construir el monestir de la Santa Faç, que es va convertir en centre de pelegrinatge de milers de fidels de tot arreu d'Espanya. Així va nàixer la Romeria de la Santa Faç i, per això, se la coneix també com la pelegrina.