'Poder i santedat': Llibertat d'expressió o ofensa als cristians?
Les arts escèniques veuen un atemptat contra la llibertat d’expressió la denúncia d'Advocats Cristians per l’obra.
Les arts escèniques valencianes han mostrat el seu ferm suport als responsables de l’Institut Valencià de Cultura, de la Diputació de València i al director de l’obra de teatre Poder i santedat, després que l’Associació d’Advocats Cristians els ha denunciat per un presumpte delicte contra els sentiments religiosos. Creuen que la petició vulnera el dret a la llibertat d’expressió i insten les autoritats judicials a garantir-lo.
L’agrupació de juristes considera que el cartell d’aquesta obra de teatre, que està previst estrenar el 16 d’octubre al Teatre Principal de València i que mostra un sacerdot besant als llavis un menor, ofén els cristians, segons ha explicat a À Punt Notícies la presidenta de l’Associació d’Advocats Cristians, Polonia Castellanos.
Castellanos, a més, lamenta que l’obra, que coprodueixen l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València, es finance amb fons públics. Per aquesta raó, en el cas del director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i del president de la Diputació de València, Toni Gaspar, l’Associació d’Advocats Cristians els acusa d’un delicte de prevaricació. L’agrupació de juristes ha demanat també al jutjat la suspensió cautelar del muntatge, que ja s’anuncia a la façana del Teatre Principal de València.
Vox també ha assumit els arguments de l’Associació d’Advocats Cristians. De fet, el seu diputat provincial Joaquín Alés qualificava l'obra "d’un atac i una humiliació no sols a l'Església catòlica, sinó també a la fe catòlica, a la fe de molts valencians".
Arran de les acusacions dels advocats cristians als promotors i al director de Poder i santedat, les arts escèniques valencianes han mostrat el seu “profund desacord per la demanda de mesures cautelars i la retirada de la peça que aquesta associació ha demanat judicialment”. El sector considera que, si es duguera a terme aquesta petició dels advocats cristians, s’atemptaria contra el dret a la llibertat d'expressió, recollit per la Constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això reclamen a les autoritats judicials que garantisquen aquest dret.
A banda de considerar que es vulnera la llibertat d’expressió, els representants del sector teatral i dels espectacles de la Comunitat Valenciana creuen que la denúncia de l’Associació d’Advocats Cristians és “un intent de sotmetre el pensament lliure i la capacitat de diàleg crític dels creadors valencians amb una ciutadania com la nostra, oberta a les reflexions que les arts escèniques els proposen”.