El secret de la mocadorà que fa mig segle que conquereix els paladars d’Albal
La pastisseria Galán va ser pionera al municipi fent els dolços de massapà el 1973; hui, mig segle després, una cua de més de vint clients espera a la porta per a tastar-los
El dolç típic del Nou d’Octubre, la mocadorà, té els orígens en l'arribada a València de Jaume I. Una safata de fruites embolicades amb un mocador va ser l'obsequi. El dia de Sant Donís, les fruites fetes de massapà es regalen a les persones estimades. La premiada Pastisseria Galán d'Albal començà fa mig segle fent-ne dos i ara, amb tretze treballadors, en fa més de 500.
Si hi haguera una càtedra en massapà, l'obrador de la Pastisseria Galán d'Albal seria la seu idònia. El degà, Joaquim, que ha cedit l'ofici a Josep, el fill, encara se'n recorda dels dos primers clients que va tindre fa 50 anys.
“En l’any 73, quan jo vaig posar la pastisseria, a Albal no es coneixia. Els dos primers clients van ser Pepe l’Espardenyer i el tio Conina, perquè treballaven a l’autobús i anaven a València, i per això coneixien este dolç”, explicava Joaquim Galán a À Punt.
Una vintena de compradors fa cua a la porta. Sis persones al taulell despatxen, set elaboren a l'obrador gallons de meló d'alger, maduixes i plàtans. No hi ha prou mans per a un producte que el mestre pastisser, coneixedor dels orígens, reconeix que té un secret: ser més generós amb l'ametla que amb el sucre.
“Quan Jaume I va conquerir València, les dones li van regalar una safata amb fruita de l’horta”, recorda Josep Galán, actualment al capdavant de la pastisseria.
La segona part també és història. Quan Felip V va prohibir la pólvora, l'alternativa d'un forner va ser fer piuletes i tronadors en forma de masclets, que també protagonitzen les dolces safates de massapà que es regalen hui dia no sols a la parella, sinó a aquells que s’estima, com ara parents.