El sector de les arts escèniques denuncia la "paràlisi" del Circuit Cultural Valencià

L'IVC ha remarcat que el canvi de model que s'està implantant, que les associacions professionals d’arts escèniques valencianes consideren "restrictiu", respon a "qüestions jurídiques"

Imatge d'arxiu d'una obra de teatre
Imatge d'arxiu d'una obra de teatre

Les associacions professionals d’arts escèniques valencianes han manifestat este dimarts el seu "malestar i gran preocupació" respecte a la situació de paràlisi que consideren que està vivint el Circuit Cultural Valencià actualment. Alerten que si la Conselleria de Cultura no actua ràpidament es podria "acabar amb gran part de la indústria cultural".

El sector informa que hi ha un gran desconcert als municipis i la majoria dels programadors del circuit, que fa que s'estiguen deixant de contractar "moltes actuacions que seran irrecuperables". Açò passa, asseguren, perquè la facturació l'estan assumint íntegrament els consistoris.

Així, estes associacions sostenen que els canvis plantejats per l'Institut Valencià de Cultura (IVC) estan provocant una "situació d'indefensió" en les companyies de teatre, dansa i circ valencianes a causa de la paralització de pagaments i contractacions d’actuacions ja compromeses.

Segons han explicat en un comunicat, l'administració ha decidit descartar la fórmula utilitzada fins ara. Amb esta, l'IVC assumia la meitat del cost del caixet dels espectacles i l'altra era a càrrec del consistori. El model actual suposa que els ajuntaments han de pagar la totalitat de l'import, "en detriment del públic, de la població i de les companyies".

Les associacions remarquen que la gran majoria dels circuits escènics de la resta de l'estat utilitzen fórmules idèntiques a les que hi havia fins ara al nostre territori, en què les administracions assumeixen directament un percentatge del caixet.

També s'han mostrat crítiques estes veus del sector amb la confecció d'un catàleg d'espectacles seleccionats dels quals es triaran les propostes escèniques que el Circuit contractarà. Denuncien que no hi haurà cap representant dels professionals del sector en la selecció.

Este catàleg, subratllen, és "prou excloent" perquè només hi poden entrar els finançats al 100% per l’IVC, la qual cosa "desdemocratitza el sistema del Circuit".

L'ICV assegura que el canvi respon a "qüestions jurídiques"

Álvaro López-Jamar, director general de l'IVC, ha remarcat que el canvi de model del Circuit està motivat per "qüestions jurídiques" i no polítiques, ja que el sistema anterior distribuïa "vora dos milions d'euros anuals sense un expedient previ".

López-Jamar argumenta que el nou model atén algunes de les principals peticions del sector, com ara la contractació directa amb artistes. El director general parla també d'un "efecte multiplicador" arran del canvi, perquè els ajuntaments que s'hi adherisquen hauran de certificar que en els pressupostos municipals es dedica a cultura "un import igual o major que el programat per l'IVC".

Quant a la democratització del sistema, López-Jamar defensa que ara es podrà ampliar la programació dels 92 ajuntaments actuals als 542 de la Comunitat Valenciana. Des de l'ICV s'envia un "missatge de tranquil·litat" als sectors artístics i s'emfasitza que en les comissions de valoració tindran presència representants de cada un.

També et pot interessar

stats