Shakespeare, Belén Rueda i Maria del Mar Bonet, en els 40 anys de Sagunt a Escena

El festival que impulsa l'Institut Valencià de Cultura torna des d'aquest dijous fins al 27 d'agost a la capital del Camp de Morvedre

Espectacle de dança 'Omma', que s'estrenarè en Sagunt a Escena el 24 d'agost
Espectacle de dansa 'Omma', que s'estrenarà en Sagunt a Escena el 24 d'agost / Sophie Carles
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juliol 2023 - 12:31 Actualitzat: 03 d'agost 2023 - 08:32

El festival Sagunt a Escena, que comença aquest dijous, celebra enguany quatre dècades de vida amb una programació que farà pujar a l'escenari del teatre romà obres de Shakespeare i Aristòfanes, actrius com Belén Rueda i Cayetana Guillén Cuervo i música com la de Maria del Mar Bonet o María José Llergo.

Per a aquesta edició de la mostra organitzada per Institut Valencià de Cultura, que tindrà lloc del 3 al 27 d'agost, la capital del Camp de Morvedre ha apostat per una programació multidisciplinària, que amb l'Off Romà s'expandeix pels carrers, les places i els centres culturals de la ciutat.

Drama i comèdia al teatre romà

El festival començarà i acabarà amb drama teatral i el tir d'eixida el donarà, el 3 d'agost, una versió amb titelles d'Èdip rei, de Sòfocles, a càrrec de Bambalina Teatre Practicable, que ha preparat una nova versió amb músics, un cor en directe i un elenc ampliat del muntatge original de la companyia valenciana liderada per Jaume Policarpo.

El 26 d'agost, Magüi Mira es recolzarà en Belén Rueda per a relatar la història de la princesa que va reclamar en un plat el cap de Joan el Baptista, en Salomé, que tancarà la programació del teatre romà.

Entremig no faltarà la comèdia i Andrés Lima representarà el 15 d'agost la seua adaptació de La comedia de los errores, l'obra d'embull de Shakespeare, amb un elenc que encapçala Pepón Nieto. El 17 d'agost a la Casa dels Berenguer, Cristina Gómez representarà De hueso y piel, un duo que parteix de la peça de sala Anhel, guanyadora de tres premis de les Arts Escèniques Valencianes el 2022. Dos dies després, Paco Mir presentarà el dia 19 Las nubes, amb Pepe Viyuela al capdavant d'un muntatge on Aristòfanes fa una crítica de l'escola socràtica.

En la recta final del festival, el 25 d'agost, Eva Zapico dirigeix a l'auditori del Triangle Umbral el clàssic de Shakespeare Coriolà, on la tragèdia conviu amb la sàtira en el retrat de l'abús de poder.

De música i dansa

El 10 d'agost, el teatre acollirà la travessia musical pel mare nostrum de L’Arpeggiata i Maria de la Mar Bonet, en una coproducció de Sagunt a Escena amb els festivals de Pollença i Torroella de Montgrí, un muntatge de música antiga i tradicional amb guitarra, tiorba, clavicèmbal i la veu de l'alt Vicenzo Capezzuto i els balls d'Anna Dego.

A l'endemà, el coliseu acollirà la cordovesa María José Llergo, que presentarà el flamenc que li ha valgut el Premi Goya a la Millor Cançó 2022, així com el seu senzill Rueda, rueda. A l'escenari estarà precedida pel folk electrònic de Sandra Monfort, reconeguda amb el Premi Carles Santos per la combinació de tradició i avantguarda, poesia i cançó.

La celebració del quaranté aniversari de Sagunt a Escena també es traslladarà a la Glorieta de la ciutat amb la fusió de cúmbia, reggae, rumba, folk i música d'arrel valenciana a càrrec del grup El Diluvi, artífexs d'un mestissatge mediterrani de gran èxit.

La programació al teatre romà es completa amb dos espectacles de dansa, com Pandataria, que rep el nom d'una illa de l'arxipèlag de les Poncianes, en la mar Tirrena, on exiliaven les dones de l'imperi romà que no s'adequaven a les normes durant l'època de la dinastia julioclàudia. És el lloc que ha inspirat Chevi Muraday, que el 5 d'agost estarà acompanyat al coliseu saguntí per l'actriu Cayetana Guillén Cuervo.

El coreògraf Josef Nadj, per la seua part, reunirà un grup de huit ballarins procedents de Mali, el Senegal, la Costa d'Ivori, Burkina Faso i els dos estats del Congo en Omma el 24 d'agost, que serà estrena nacional.

A més, la Glorieta serà el 18 l'escenari de Voràgine, producció de dansa de carrer de l'Institut Valencià de Cultura, on Pepa Cases denuncia la impunitat de les agressions sexuals.

Circ a l'aire lliure

La Glorieta es convertirà en un envelat de circ a l'aire lliure amb les propostes de les companyies Truca Circus, Sr. Moreno & C. Calleja i Capicua.

Els primers congregaran el 4 d'agost en Sopla! cinc diàvolos ballarins, un bosc de cordes i un duel de bicicletes, mentre que Sr. Moreno & C. Calleja elevaran l'11 d'agost en Flotados un piano de cua a huit metres d'altura en una proposta que conjuga música, dansa, acrobàcia, llums i videoprojeccions. El 13 d'agost serà el torn de Capicua, que en NüShu agruparan cinc dones acròbates.

Les arts circenses també s'instal·laran en tres punts del municipi: Up Art visitarà l'auditori del Triangle Umbral el 20 d'agost, amb la peça acrobàtica i de dansa Desprovist; el 23 i el 25 d'agost, el Centre Cívic acollirà, respectivament, la proposta íntima de Miguel Barreto i La Pequeña Victoria Cen Disculpa si te presento como que no te conozco i la trobada entre un acròbata i un malabarista en Baktana, de Lazuz.

Finalment, el 27 d'agost, a la plaça dels Tarongers, Xampatito Ànec construirà en So un univers delirant de teatre gestual habitat per un personatge obsessiu, quadriculat i meticulós. També prescindeix de la paraula la companyia Kimani, que el 9 d'agost, a la Glorieta, reflexiona sobre l'obsessió pel culte al cos amb un to poètic, irònic i surrealista en Cospress.

També et pot interessar

stats