'Shogun', 'Mi reno de peluche' i 'The Bear' empaten amb quatre Emmys en una edició molt renyida

 Hacks dona la sorpresa en comèdia d'una nit dominada per la factoria FX amb referències polítiques per les eleccions presidencials

Posat de totes les persones premiades en la 76 edició dels Emmy
Posat de totes les persones premiades en la 76 edició dels Emmy / Mike Blake (Reuters)

La segona temporada de The Bear, la japonesa Shogun i la polèmica minisèrie Mi reno de peluche han empatat este diumenge en la 76 edició dels Premis Emmy, els més prestigiosos de la indústria de televisió estatunidenca, com les produccions més guardonades amb quatre estatuetes cada una.

Shogun, que aspirava a sis premis i partia com una de les grans favorites de la nit, s'ha imposat en categories com la de millor sèrie de drama i millor director. Este drama nipó de Fox ambientat al segle XVII, que ja va emportar-se catorze distincions diumenge en els Emmy a les Arts Creatives —que reconeixen aspectes tècnics— ha ampliat ara el seu rècord com la producció d'una temporada amb més guardons de la història. En total suma 18 Emmys, incloent-hi el de millor actor (per a Hiroyuki Sanada) i actriu (Anna Sawai) de drama.

La sorpresa de la cerimònia d'enguany, celebrada com és tradició al teatre Peacock de Los Angeles, l'ha donada Hacks en arrabassar-li el premi a millor sèrie de comèdia a la popular The Bear. A més d'este premi, la producció d'HBO Max s'ha embutxacat també el premi a millor actriu de comèdia per la interpretació de Jean Smart en el personatge de Deborah Vance.

No obstant això, la sèrie que segueix al xef Carmen Berzatto ha guanyat per segon any consecutiu el de millor actor de comèdia (Jeremy Allen White) i millor actor de repartiment (Ebon Moss-Bachrach) i ha atorgat a Liza Colón-Zayas el primer Emmy de la seua carrera per l'actuació com a Tina Marrero, vencent així dures contrincants com Meryl Streep o Carol Burnett.

La polèmica Mi reno de peluche, de Netflix, ha arrasat en posicionar-se com la millor minisèrie i triomfar en els apartats de millor actor de minisèrie (Richard Gadd), millor actriu de repartiment (Jessica Gunning) i millor guió. "No importa com de malament es posen les coses, la vida sempre millora, tiren avant!", ha proclamat un Gadd commogut en rebre el primer guardó de la nit.

A més, l'actriu Jodie Foster ha rebut el seu primer Emmy en imposar-se davant la colombiana Sofía Vergara com a millor actriu d'una minisèrie pel paper de la detectiva Liz Danvers en True Detective: Noche polar, mentre que Billy Crudup s'ha endut el de millor actor de repartiment d'una sèrie de drama per interpretar Cory Ellison en el drama The Morning Show.

The Crown passa desapercebuda en una nit política

L'únic triomf per a la sèrie sobre la reialesa britànica The Crown, que afrontava l'última edició dels premis de la televisió estatunidenca després d'estrenar el 2023 la sisena i darrera temporada, ha sigut en la categoria de millor actriu de repartiment d'una sèrie de drama atorgat a Elizabeth Debicki, que encarnava la princesa Diana de Gal·les.

En l'esdeveniment no han faltat moments de caire polític, encara que escassos, amb al·lusions a les eleccions presidencials que acullen els Estats Units el 5 de novembre i que enfrontaran en les urnes l'expresident republicà Donald Trump (2017-2021) i l'actual vicepresidenta, la demòcrata Kamala Harris.

Liza Colón-Zayas ha cridat la comunitat llatina estatunidenca a votar: "A totes les llatines que m'estan veient, continuen creient en els seus somnis i voten pels seus drets", ha dit en arreplegar el guardó des de l'escenari. Mentre que l'actriu i productora Candice Bergen ha presentat la categoria de millor actriu de comèdia amb un acudit en què comparava la crítica que l'exvicepresident Donen Quayle (1989-1993) va fer al seu personatge en la sèrie Murphy Brown per haver decidit convertir-se en mare soltera amb el recent atac de J.D. Vance, el company de fórmula de Trump, a les "dones amb gats sense fills". "Hui dia, un candidat republicà a vicepresident mai atacaria una dona per tindre fills. Així que, com diuen, el meu treball ací està fet", ha dit Bergen.

També hi ha hagut suports discrets a Palestina, com el de Nicola Coughlan, l'estrela de Bridgerton, que portava un pin roig que simbolitza la petició d'un alto el foc en la guerra entre Israel i Hamàs.

L'únic moment musical de la nit l'ha protagonitzat el cantant de country Jelly Roll, amb la interpretació de "I am not ok" per a honrar personalitats de la indústria que han faltat durant l'últim any, com Shannen Doherty, Donald Sutherland o Bob Newhart.

Amb les díhuit estatuetes de Shogun i les onze de The Bear, la factoria FX —que ha aglutinat un total de 36 Emmy entre totes les altres projeccions nominades— s'ha convertit en la plataforma líder de la nit, un lloc que per primera vegada en quinze anys ha deixat de ballar entre Netflix i HBO.

També et pot interessar

stats