Set minuts d'espectacle de pólvora i colors amb "una picada d’ullet" a València i Madrid
Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes, dispara una mascletà "monumental" al pont d'El Rei de la capital espanyola
Aquest diumenge s'ha disparat l'esperada i alhora polèmica mascletà de Madrid. Més de 20.000 persones, segons xifres de delegació de govern —entre les quals hi havia molts valencians i valencianes desplaçats especialment per a l'ocasió— han pogut gaudir al pont d'El Rey, a Madrid Río, d'un espectacle de set minuts amb més de 300 quilos de pólvora i 3.000 esclats. Una mascletà on s'han pogut vore els colors de la Senyera i de la bandera espanyola.
"Ha sigut una mascletà monumental", "De categoria", han sigut les primeres reaccions dels executors, els professionals de Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes (Costera). "Estem molts contents, nosaltres ens deguem al públic i esta és la resposta", ha declarat emocionat als micròfons d' À Punt NTC el responsable de la pirotècnia José Manuel Crespo.
"Hui no tinc dubte, un 10. És que ha estat una mascletà molt ben executada. Hui ha sigut una mascletà de 10", ha manifestat la pirotècnica Reyes Martí després de l'espectacle.
L'odissea de l'empresa Pirotècnia Valenciana va començar a les deu de la nit d'aquest dissabte, quan les tres furgonetes amb el material necessari per a fer possible l'espectacle van eixir del municipi de la Costera de camí a Madrid.
Al voltant de les tres de la matinada els vehicles van arribar al seu destí. “Ens interessava arribar de matinada i començar amb el muntatge. Com menys hores estiguem a Madrid Río muntant i manipulant els artefactes millor, ja que és una zona molt concorreguda de persones i de gent que ve a fer esport”, explicava la vespra de la mascletà José Manuel Crespo Vidal, pirotècnic gerent de l'empresa.
Martínez-Almeida, absent en la mascletà en senyal de dol
L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha anunciat durant la intervenció en l'acte protocolari a la plaça Cibeles de Madrid que no estaria present en la mascletà en senyal de dol per la defunció aquest diumenge de dues dones a causa d'un incendi en una residència de majors d'Aravaca. Almeida ha posat en relleu els mesos de treball conjunt amb l'Ajuntament de València per a fer possible la mascletà, que ha dit, "és el símbol d'unes Falles que són patrimoni de la humanitat i que han de servir com a vincle d'unió i agermanament".
En el mateix escenari, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha dit que el d'aquest dissabte ha sigut "un dia històric" i ha fet una defensa ferma de la festa i de la indústria pirotècnica valenciana. Català, a més, ha volgut donar les gràcies a Martínez-Almeida "per saber defendre el paper de la capital com a capital d'Espanya i saber que les Falles, com a patrimoni immaterial de la humanitat, mereixen respecte i estima", ha dit. Catalá també ha fet referència al que considera "al·lusions injustes" que, a parer seu, "no responen al saber fer de la nostra festa i de la nostra pirotècnia".
Tant l'elecció del pont d'El Rey, situat entre el riu Manzanares i l'àrea forestal de la Casa de Campo, declarada bé d'interés cultural el 2010, com el cost de l'espectacle han generat polèmica en les últimes setmanes.
Per la seua part, el cap del Consell, Carlos Mazón, ha volgut manifestar el seu agraïment a Martínez-Almeida i a l'Ajuntament de Madrid i ha declarat que "compartir les nostres tradicions i arrels és la millor manera d'unir els nostres pobles".
Associacions veïnals i ecologistes en contra
Una hora abans de la mascletà, desenes de persones s'han concentrat aquest diumenge als voltants de la glorieta de San Vicente, propera al pont d'El Rey, per a protestar contra la mascletà. Al crit de "pirotècnia, assassina", els manifestants portaven cartells en els quals es podia llegir "no vull petards" o "més empatia amb l'autisme de xiquets i adults". "No a la mascletà", "més sanitat i menys mascletà" i "assassins" han sigut les altres consignes que han cridat els manifestants.
Aquest mateix dissabte també es manifestaven vora 200 persones en la protesta convocada per l'ONG animalista AnimaNaturalis per l'afecció que consideraven que la mascletà podria tenir sobre els animals i les persones sensibles al soroll.
Des de l'ONG expressaven que aquest tipus d'espectacles són un "autèntic calvari" que pot generar "taquicàrdia, tremolors, falta d'aire, nàusees, atordiment, pèrdua de control, por i fins i tot la mort" d'animals. A més, també denunciaven que la pirotècnia podria afectar igualment persones majors, xicalla amb autisme i pacients ingressats en l'Hospital Moncloa, que es troba a prop del lloc on s'ha disparat la mascletà.
En acabar la mascletà, Más Madrid i Pacma han denunciat que l'acte "ha matat animals", després que un regidor del partit madrileny haja compartit una imatge d'un ànec mort.