Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Les societats musicals valencianes reviscolen després de la pandèmia

El 74% va perdre alumnat, afiliats i contractes per actuacions en festes populars, a més de patir retards en el cobrament de subvencions

Banda de música desfilant pel carrer

Durant la pandèmia, un 74% de les societats musicals de la Comunitat Valenciana han patit la pèrdua d'alumnat a les escoles, a més de retards en el pagament de subvencions, una greu disminució d'afiliats i fins i tot la rescissió de contractes per a actuacions en festes populars.

Així ho constata un estudi de la Universitat Politècnica de València, que detalla que durant el confinament els estudiants de música es van cansar de “viure en línia”, la qual cosa va afectar pràcticament 9 de cada 10 escoles. La taxa d'abandó va ser major en els grups de 5 i 6 anys, amb un 23,36%, seguit dels xiquets de 7 a 8 anys i d’entre 3 i 4 anys, tots dos amb una xifra del 19,96%. Això “va provocar el tancament anticipat de l'any acadèmic musical”, segons la catedràtica Virginia Santamarina, coautora de l'estudi. 

En conseqüència, el 19,4% de les societats van haver d'acollir-se a ajudes estatals i el professorat va passar a treballar en períodes alterns o fins i tot se'n va prescindir.

Però la UPV també destaca el poder de resiliència i la capacitat d'adaptació de les societats musicals. Gràcies a les inversions per a contractar més docents o la compra de nou material, ara comencen a reviscolar i a recuperar el ritme previ a la pandèmia, com ha indicat Ángela Carabal, investigadora i professora del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la UPV.

Actualment a la Comunitat Valenciana hi ha 1.100 bandes musicals i més de 600 centres educatius; la xifra de músics ronda els 40.000 i la de socis se situa al voltant dels 200.000, segons dades de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. 

El mes de març el govern espanyol, a petició del Ministeri de Cultura, va declarar les bandes de música valencianes patrimoni cultural immaterial. Ara aspiren a ser reconegudes també com a patrimoni immaterial de la Unesco, una candidatura a la qual la Generalitat està donant suport amb diverses iniciatives, com l'exposició itinerant "Les nostres compositores" o un cicle de concerts que se celebraran per a commemorar el 9 d'octubre.

També et pot interessar