Com Sona l'ESO arriba a Amposta
Vora 1.500 estudiants de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears participen en la iniciativa, que busca fer de la música una vivència única.
Vora 1.500 estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) de 40 instituts valencians, 22 catalans i 2 de les Illes Balears participen des de hui a Amposta (Tarragona) en Com Sona l'ESO, un dels experiments pedagògics més innovadors de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una gran trobada musical que culmina en una única funció d'alumnes i professors, que representen a l'escenari una peça original. Una oportunitat per a fer de la música "una vivència extraordinària", ha explicat a À Punt Notícies un dels organitzadors de la iniciativa, Josep Alcover.
La cita és el divendres 11 de maig a les deu de la nit. Serà el moment que s'estrenarà "Max Planck vs. Medusa: la batalla final (vol. IV)", creada pels professors que organitzen l'actual edició de Com Sona l'ESO. Una obra en què actuarà alumnat que té entre 12 i 16 anys, la majoria del qual no ha ballat ni ha cantat anteriorment. Però la seua implicació és màxima. De fet, tindre habilitats artístiques no es té en compte com a requisit per a poder participar-hi.
Alcover, que és professor d'institut a Cocentaina (Alacant), recorda els orígens de Com Sona l'ESO, fa 19 anys. "Érem un grup de professors valencians que van decidir traure els alumnes de l'aula per a fer un concert conjunt", ha fet memòria. També els va moure la necessitat que van detectar, com a docents, de convertir la música en una experiència palpable que poguera enriquir el treball que ja feien a les aules.
Un equip de set professors prepara, durant el seu temps lliure, l'obra que representen. Intenten que no només agrade a tot el món sinó que tracte temes que inciten l'alumnat a reflexionar en classe en activitats complementàries. Així, la que estrenen enguany és una història d'herois i heroïnes que remet al món del còmic i que permet parlar sobre la llibertat, sobre les limitacions del poder o sobre la relativitat del bé i el mal. "La música és una excusa que ens permet acostar-nos a altres temes", explica Alcover.
A pesar que la funció conjunta és l'acte principal, Com Sona l'ESO inclou més activitats. Té lloc des del 9 i fins al 12 de maig a Amposta, tot i que roda cada any. Arreplega propostes artístiques relacionades amb la música, com el ball de danses folklòriques celebrat ahir a la nit, mostres de grups musicals dels centres educatius participants o un concurs. Per a la nit de dijous 10 de maig, està previst un concert del grup Smoking Souls.