Així sona un concert recreat amb intel·ligència artificial avançada

L'orquestra ADDA Simfònica es converteix en la primera del món a interpretar peces musicals compostes amb l'ajuda d'esta ferramenta

Primer concert del món amb intel·ligència artificial / Diputació d'Alacant

L'orquestra de la Diputació d'Alacant ADDA Simfònica s'ha convertit esta setmana en la primera del món a interpretar peces creades amb ajuda de la intel·ligència artificial (IA) avançada. La iniciativa és fruit d'un projecte anomenat PolifonIA, que naix compartit entre la Universitat d'Alacant, la Biblioteca Nacional d'Espanya i l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de revalorar el fons de música dels repositoris digitals a través de la IA.

En el marc del tercer fòrum europeu d'intel·ligència artificial Encuentros Now, s'han recuperat amb esta ferramenta diverses partitures de música clàssica, que han ressonat en l'auditori de l'ADDA. Les obres, interpretades pel grup In Hora Sexta i sota la direcció de Juan Manuel Conejo González, abasten el període comprés entre el segle XVI i el XIX. Un corpus musical que s'estén al llarg de 300 anys i ens ha fet viatjar des de 1533, la més antiga, fins a 1830, la més recent.

Una de les melodies que ha delectat el públic és la de "Que altiva se desvanece", pertanyent a un manuscrit del segle XVII del compositor Juan de Serqueira, recentment adquirit pel Ministeri de Cultura. També han interpretat el res "Ave Regina Caelorum", de Francisco de Guerrero, o l'antífona "Asperges me", de Tomás Luis de Victoria. Tot, acompanyat dels concordes de la viola de mà de Paula Brieva del Rincón.

També et pot interessar

stats