Susana Pérez, la 'streamer' de Benicarló que s'obri pas al món dels videojocs en valencià

La jugadora professional de videojocs en línia lluita perquè s’use la llengua amb naturalitat en la indústria de l'entreteniment que és líder al món

Susana Pérez, una jugadora professional de videojocs en línia, treballa en valencià / À Punt NTC

La comunitat de jugadors i videojocs en la nostra llengua és encara molt xicoteta, però comença a fer-se forta. És el cas de la 'streamer' Susana Pérez, de Benicarló (Baix Maestrat). La jove està molt acostumada a jugar als videojocs, als quals es va introduir de menuda, quan la seua família li va poder comprar una consola. "Vaig començar amb Sonic, amb Super Mario, amb Mario" recorda.

Des que es va convertir en jugadora professional, Susana Pérez ha hagut de lluitar una partida extra, la de jugar en valencià, i no en l’idioma dominant als videojocs. "La gent sempre em pregunta per què ho faig en valencià i em diu que si parlara en castellà arribaria a més gent, però no seria jo", reconeix.

Des d’aleshores, juntament amb altres gamers, la jove lluita perquè s’use la llengua amb naturalitat en la indústria de l'entreteniment que és líder al món. "Si al final els seus referents, que són els que veiem en un telèfon mòbil, estan parlant valencià, gaudeixen en valencià i fan vida normal en la seua llengua, acabaran utilitzant-la", argumenta Pérez.

Per a avançar, ella veu imprescindible que l’administració prenga consciència de la seua importància. "Si no acceptem que un videojoc és cultura, és difícil acceptar-los", defensa. A més, dones com ella suposen ja prop de la meitat dels streamers i, tot i això, hi ha una lluita més, la batalla constant amb els estereotips: "Hem passat del fet de no poder jugar a videojocs perquè som dones, al fet que no sabem jugar", denuncia. Susana Pérez és l'exemple que, agafant el comandament, podem jugar totes i tots, i en valencià.

També et pot interessar

stats