Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Tan gracioses com ells

El món de l'humor, un sector tradicionalment molt masculinitzat, s'obri a poc a poc a noves veus femenines

La còmica valenciana Gemma Juan / Arxiu

Fem la prova. Busquem en Viquipèdia "humoristes espanyols" i obtenim 134 pàgines de resultats, classificats per orde alfabètic. La primera dona apareix en la a i per això ens fem il·lusions. Però no. Hi ha en total 13, 13 de 134. No és una mesura ni científica ni rigorosa, però sí que pot servir per a mesurar la presència femenina en el món de l'humor. Si ens parem a pensar en noms de còmics ens eixiran molts, des de Gila, Tip i Coll o Tricicle, fins a Buenafuente, El Gran Wyoming o Berto Romero. Però cal pegar una segona pensada per a recordar noms de dona. Eva Hache, Silvia Abril, Ana Morgade... i abans d'elles, tal vegada Lina Morgan o Las Virtudes. N'hi ha més, i cada vegada més conegudes, però el ben cert és que, fins fa poc, l'humor ha sigut un camp molt masculinitzat.  

Preguntem per què a Gemma Juan, còmica valenciana i redactora d'Assumptes interns. "De cara al públic han sigut els homes els divertits, els que fan humor. Tu després podies anar a una colla, a un grup d'amics i trobaves dones gracioses, però la dona tradicionament feia les gràcies o contava les anècdotes divertides entre dones i qui s'exposava davant d'homes, dones, xiquets i grans, eren els homes". Les dones feien humor de dones, per a dones, mentre que l'humor d'ells semblava universal. 

Coincideix amb ella, Penny Jay, còmica molt coneguda en les xarxes socials (té més de 22.000 seguidors en Instagram) i una part de l'equip del programa Señoras fetén, que s'emet en Playz. "La dona sempre ha estat silenciada, i la comèdia és un treball de parlar, d'expressar-te, de ser el centre i de trencar amb tots els clixés que ens han imposat a les dones" . 

"A més, era un humor molt estereotipat", diu Juan. "Eren dones com la Bombi de l'Un, dos, tres, que era l'estereotip de dona que estava molt bona, però que era molt curteta, o el de la lletja que feia gràcia, Lina Morgan o Mari Sampere, però no trobaves dones fent anècdotes humorístiques relacionades, per exemple, amb política, feien un altre tipus d'humor". La qual cosa és "absurda", en paraules de Juan, " perquè som la meitat de la població per a tot".   

Un panorama que les dues còmiques opinen que està canviant a poc a poc. "Ha sigut un sector supermasculinitzat", diu Penny Jay, "però ens ha parat no només la societat, sinó també el mateix sector, perquè en el moment en què no funcionaves, et tiraven. Gràcies a les xarxes socials ens hem pogut donar difusió, estem trobant gent que connecta amb nosaltres i s'està creant una indústria molt gran que és el de la comedia femenina".

Assetjada a les xarxes

El panorama canvia, tot i que encara hi queda molt per fer, i que les crítiques en el món de l'humor, no sempre són rebudes amb humor. Al gener Penny Jay va anar de convidada a La Resistencia, el programa de David Broncano, també còmic. La jove madrilenya va criticar l'absència de dones en l'espai: "dius que aquest programa és zero patriarcal i ho és, relativament, perquè no hi ha col·laboradores". A la qual cosa va afegir, en to relaxat i entre rialles, "tracteu amb respecte les convidades, això sí. Pablo Motos no ho fa". El comentari, de poc més d'un minut, va provocar una campanya de ciberassetjament cap a la còmica, que va estar rebent una onada d'insults en xarxes relatius, sobretot, a la seua aparença física.

Aquest dijous, en la prèvia a la celebració del 8M i de la vaga feminista pel Dia de la Dona, l'espectacle de Riot Comedy aterra a València. Es tracta d'un espectacle d'humor amb guionistes, youtubers, tuiteres, còmiques reconegudes i noves cares que han eixit de gira per a l'ocasió, després d'omplir les sales de Madrid. En la seua versió més extensa, l'espectacle inclou un micro obert perquè qualsevol dona que vulga puge a l'escenari per a provar el seu text de comèdia. El format, l'ha creat la mateixa Penny Jay G, que explica que "la Riot ha motivat moltes dones que volen pujar-se a l'escenari, i això es deu a que ens estan veient dalt de l'escenari a nosaltres i pensen 'ara puc'". 

Aquest dijous a la nit estaran a La Rambleta, i les rialles estan assegurades. Això, tot i ser dones. O precisament per ser dones, vostés trien. 

També et pot interessar