Torrent justifica la retirada de 'Camacuc' perquè “és un clar exemple de propaganda catalanista i separatista”

La regidora de Política Lingüística, de Vox, assegura que vol evitar l’adoctrinament a les biblioteques

Imatge d'arxiu de diverses edicions de 'Camacuc'
Diverses publicacions de 'Camacuc', la revista que ja no arribarà a la biblioteca de Torrent / Camacuc

Torrent (Horta Sud) ha justificat la retirada de la subscripció municipal a la revista Camacuc, que s'edita en valencià, perquè es tracta d’una “publicació disfressada de revista infantil”, però “en realitat és un clar exemple de propaganda catalanista i separatista”, segons ha defés la regidora de Política Lingüística de l’Ajuntament de Torrent, Ángeles Lerma.

Les declaracions de Lerma han transcendit tot just el dia en què el consistori torrentí ha anunciat que ha mantingut una reunió amb el responsable de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) a fi de "començar a treballar sobre possibles vies de col·laboració per a impulsar la cultura i llengua valenciana a la ciutat", com han manifestat des de l'ajuntament.

La responsable de la promoció lingüística de Torrent, àrea que recau en Vox, responia en aquests termes a la pregunta que li va plantejar el grup municipal socialista. L’oposició volia conéixer per quina raó Camacuc, una de les publicacions en valencià de capçalera, deixarà d’estar disponible en la biblioteca municipal.

L'Ajuntament de Torrent no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels torrentins Ángeles Lerma - Regidora de Política Lingüística de Torrent

"Porta un adoctrinament que no permetrem que figure a les biblioteques", afegia Ángeles Lerma en referència a aquesta publicació, que s’edita des de fa quaranta anys.

A més, la regidora de Política Lingüística justificava la decisió en la voluntat dels electors que van afavorir un govern de PP i Vox: "Els torrentins van decidir un canvi de govern i, per tant, nosaltres no fem una altra cosa que seguir el mandat i aplicar les polítiques que ells han triat democràticament".

Així mateix, la regidora reafirmava la seua decisió de suprimir la subscripció a Camacuc amb l’argument del separatisme català: “L'Ajuntament de Torrent no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels torrentins”, remarcava.

Cancel·lacions també en altres pobles

Torrent no ha sigut l’únic municipi que ha vetat a les biblioteques municipals publicacions en valencià. Borriana (Plana Baixa), Montserrat (Ribera Alta) o Meliana (Horta Nord) han sigut alguns dels municipis que han cancel·lat les subscripcions a publicacions d’aquest tipus en prendre la vara de comandament nous governs de dretes. Decisions, totes elles, que han alçat polseguera per part d’entitats que treballen per la promoció de la llengua i de col·lectius culturals, que han qualificat de censura la retirada de les subscripcions municipals.

Fins i tot el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va condemnar aquestes decisions, que va qualificar d’antidemocràtiques i va descriure com “una forma de censura”. 

Projectes amb la RACV per a "l'enriquiment cultural"

Respecte a la reunió que ha mantingut la regidora de Política Lingüística amb la RACV aquest dimarts, tot i que no ha donat detalls, sí que ha concretat que ambdues institucions volen iniciar projectes per a impulsar iniciatives "educatives, culturals i lingüístiques" orientades a donar "visibilitat" a la nostra llengua. Els projectes, segons asseguren des del consistori, es duran a terme al llarg de 2024, per a "contribuir a l'enriquiment cultural de Torrent".

Lerma juntament amb el degà de la RACV, José Luis Manglano de Mas, en la reunió que han tingut aquest dimarts a València
Lerma juntament amb el degà de la RACV, José Luis Manglano de Mas, en la reunió que han tingut aquest dimarts a València / Ajuntament de Torrent

També et pot interessar

stats