Torrevella esdevé la capital de la música coral amb el Certamen Coral Internacional de Habaneras y Polifonía

Ruth Lorenzo inicia amb La almadraba, la seua primera havanera, la setantena edició del concurs. À Punt retransmetrà la final el dissabte a les deu de la nit

Actuació de la cantant Ruth Lorenzo al Teatre Municipal de Torrevella
Actuació de la cantant Ruth Lorenzo al Teatre Municipal de Torrevella / @EduardoDolon (X)

El Teatre de Municipal de Torrevella ha vibrat este diumenge amb la gala inaugural de la setantena edició del Certamen Coral Internacional de Habaneras y Polifonía de Torrevieja. Un dels moments més destacats de la nit ha sigut l'actuació conjunta del cor Sinfonía de l'Escola Coral Municipal, sota la direcció de la mestra cubana Selena Cacino Escobar, i la cantant Ruth Lorenzo. L'artista murciana ha interpretat Alfonsina y el mar i l'havanera La almadraba, la primera peça que ha compost d'este gènere tan estimat per la població torrevellenca.

Lorenzo, de mare oriolana, narra en esta cançó la història d'un pescador perdut que s'ha convertit en home peix i espera eternament la seua estimada al moll. La representant espanyola en Eurovisió el 2014, que ha sigut convidada pel patronat del certamen, ha destacat l'"acústica impressionant" de l'auditori.

Eduardo Dolón, alcalde de Torrevella i president del patronat municipal, s'ha mostrat confiat que la celebració en este espai "siga un parèntesi" i prompte puga tornar a les Eras de la Sal, la remodelació de les quals està finançada per la Diputació d'Alacant a través del pla Planifica.

El primer edil ha agraït a les generacions presents i passades haver mantingut viu "el principal referent d'allò que vam ser com a poble i el que som com a ciutat: l'havanera". Dolón també ha anunciat que en les edicions de 2025 i 2026 les dos havaneres obligades seran de Mario Bustillo i Manuel Martínez Guirao respectivament, per a homenatjar els dos músics que han faltat este últim any.

Més de 800 veus

Al llarg de la setmana participaran més de 800 cantants de coral procedents d’agrupacions de països d’Europa, Amèrica i Àsia. Dolón ha lamentat, però, l'absència d'una coral d'Ucraïna perquè part dels dotze components de veus greus han sigut cridats a files en la guerra amb Rússia.

Este dilluns hi participaran a partir de les 22:30 hores en esta cita musical de referència al Baix Segura el cor i l'orquestra Maestro Ricardo Lafuente; la societat coral José Hódar; l'Orfeó de Torrevella, l'agrupació coral Manuel Barberá; el cor Maestro Casanovas i la coral torrevellenca Francisco Vallejos.

A banda, dins del programa d'activitats paral·leles, l'Escola Coral Municipal oferirà un concert d'havaneres al carrer, en la confluència de les vies de vianants Concepción i Fotógrafos Darblade.

El moment més esperat arribarà el dissabte 27 a les 22 hores, amb la retransmissió en directe per la televisió d'À Punt de l’última gala del certamen d’havaneres, quan es repartirà el principal del certamen. La Diputació d'Alacant patrocina este guardó de 45.000 euros. El president, Toni Pérez, ha posat l'accent en el compromís de la institució amb este festival "amb majúscules, que combina música, cultura, tradició i art".

També et pot interessar

stats