És trampa guanyar un concurs amb ChatGPT?

S'obri el debat sobre la incidència de la intel·ligència artificial en projectes creatius digitals

Infografia sobre ChatGPT / Shutterstock

Torna el debat sobre els usos de la intel·ligència artificial arran d’un article publicat en El País, en què l'actriu i directora Berta Prieto afirma que ha guanyat una beca d'investigació artística dotada amb 6.000 euros i confessa que ho ha fet amb una proposta redactada gràcies a ChatGPT. Ara es pregunta si això és ètic i si hauria de renunciar al premi. 

"A l'estiu em vaig presentar a una convocatòria d'investigació artística. Van eixir els resultats i soc una de les guanyadores. Escric per a confessar que vaig redactar tota la proposta amb el ChatGPT”, afirma en l’article la directora Berta Prieto. La guionista explica que hi va introduir algunes paraules clau i el bot va crear un text coherent i original. Li va agradar tant que va decidir enviar-lo sense fer cap modificació.

Amb la incorporació de la intel·ligència artificial al món digital, el camp de la creació artística i acadèmica s’enfronta al repte i al debat de com verificar l’autoria de les obres creades i si pertanyen o no a una persona. “No necessàriament n'estàs fent un ús no ètic. Si tu has guiat el procés i estàs d'acord amb el contingut, has intervingut en el procés”, assegura Jordi Linares, de l’Institut Universitari Valencià de Recerca en Intel·ligència Artificial de la UPV.

“Aquestes eines poden ajudar moltíssim, per exemple, a detectar possibles carències en les nostres investigacions i, en definitiva, a ser millors creadors. Qui realment té una base sòlida del camp que domina és qui més podrà avançar fent servir d'aquestes eines”, assenyala Linares. I apunta també que ChatGPT és només la punta de l'iceberg, que millora la productivitat i democratitza la creació. Al seu currículum hauria d'afegir també la capacitat de guanyar premis.

També et pot interessar

stats