Oliva acomiada el seu poeta Francisco Brines

Centenars de persones han acudit aquest dissabte a acomiadar el poeta d'Oliva. Junt ambs els veïns i veïnes moltes autoritats com el ministre de Cultura i el conseller d'Educació i Cultura. La capella ardent de l'escriptor estarà oberta fins a les 18:00 h

Oliva acomiada el seu poeta Francisco Brines / Frederic Ferri

Centenars de persones han acudit aquest matí a acomiadar el poeta d'Oliva Francisco Brines i mostrar el seu afecte. Fins a la capella ardent de l'escriptor, instal·lada al saló de plens de l'Ajuntament d'Oliva, a la Safor, s'han apropat els seus veïns i veïnes que han anat passant, de manera ordenada al llarg del matí per mostrar l'orgull d'haver tingut un veí com Francisco Brines.

Veïns, veïnes i autoritats

També algunes autoritats han acudit a la localitat natal de l'escriptor per a donar-li el seu últim adeu, com es el cas del ministre de Cultura, el valencià José Manuel Rodríguez Uribes, el conseller d'Educació i Cultura Vicent Marzà, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana Gloria Calero, la directora general del Llibre,  María José Gálvez, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el director de l'Institut Cervantes, poeta i assagista Luis García Montero. 

El ministre de Cultura ha dit del poeta valencià: ''Perdem a un dels nostres poetes universals. Un gran poeta valencià espanyol, amb una obra intimista d'una sensualitat enorme''.

L'alcalde d'Oliva, David González, ha expressat a À Punt el sentir de tot un poble, el d'Oliva: ''Són molts els veïns i veïnes que han vingut a acomiadar-se d'aquesta persona que ens era molt propera i molt estimada per tota la ciutadania. La gent està venint a mostrar l'afecte que li tenia a Paco i signant en el llibre de condolences''.

El director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, ha destacat de l'escriptor que "al costat del mestre de la poesia estava la persona generosa amb la resta d'autors, i d'ací ve que molts poetes hagen perdut un amic". i ha assenyalat que una de les virtuts que admirava de Brines era la seua atenció i generositat amb els autors més joves.

Teresa Sanchis, veïna d'Oliva, ha explicat que ha vingut a acomiadar-se del mestre i amic Brines amb el qual ha compartit molts moments des de la infància. Rosario Gilabert Bañó, cosina germana del poeta, ha volgut acomiadar-se amb tot el sentiment. ''La família se sent molt orgullosa d'ell i de com s'ha comportat amb el poble''.

La capella ardent estarà oberta fins a les 18 hores d'aquest dissabte i durant la vesprada s'espera la visita del president de les Corts i també veí d'Oliva, Enric Morera.

Moment de l'arribada del ministre José Manuel Rodríguez Uribes
Moment de l'arribada del ministre José Manuel Rodríguez Uribes / Frèderic Ferri

Tres dies de dol

La Comunitat Valenciana estarà tres dies de dol per la mort del poeta valencià Francisco Brines. Oliva, la localitat natal de l'escriptor, acull aquest dissabte la capella ardent del poeta i el funeral religiós posterior.  

Diumenge de matí, la capella ardent es traslladarà al Palau de la Generalitat, perquè la ciutadania puga acomiadar-se d'un dels poetes en castellà més rellevants del segle XX.

El primer Cervantes valencià va morir dijous a la nit a l’edat de 89 anys a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, on havia ingressat per a ser operat. Va ingressar tot just l'endemà de rebre el Premi Cervantes de mans dels reis d’Espanya a la seua residència d’Oliva.

Amb la mort del poeta no sols es posa punt final a una prolífica producció de versos existencials, que en molts casos reflexionen sobre el pas del temps i l’enyorança de la infància. Amb la desaparició de Brines també acaba la coneguda com a Generació del 50, un grup d’escriptors, de formació universitària, que va viure una infantesa condicionada per la Guerra Civil i una maduresa intel·lectual en plena dictadura. 

 

També et pot interessar

stats