Ultimàtum de l’artista Javier Parra: si Cultura no accepta el mural de Renau abans del dimecres, se n'anirà fora
L’artista que va finalitzar el mural dissenyat pel cartellista valencià esclata de nou en les xarxes i lamenta que Tamarit no haja complit el compromís assumit amb ell
L’artista Javier Parra ha donat un ultimàtum a la Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de València: si abans del 12 d’octubre no han acceptat la cessió del mural que va dissenyar Renau i que ell mateix ha culminat, l’oferirà a qualsevol destí “d’Espanya, d’Europa o del món” que mostre un interés “vertader” per la figura del pintor valencià.
El també secretari general del Partit Comunista del País Valencià (PCPV) ha esclatat, de nou, en les xarxes socials. I no és la primera vegada. Cal recordar que Parra ja va denunciar en les xarxes social el desinterés de les administracions valencianes per a acceptar aquest mural de grans dimensions, que l’artista fa vora deu mesos que ofereix als responsables de Cultura.
Aquesta denúncia a Twitter en agost es va fer viral i va precipitar una reunió de Javier Parra amb la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, qui li va “donar la paraula” i es va comprometre a presentar-li una proposta per al mural que no va poder acabar l’emblemàtic cartellista valencià. Plantejament que, ara per ara, encara no ha rebut el dirigent comunista.
Davant la inacció de la Generalitat, Javier Parra ha comunicat per escrit a Tamarit que si Cultura no accepta la cessió gratuïta d’aquest mural dissenyat per Josep Renau, perquè puga ser exposat en un espai públic, abans del 12 d’octubre, ell buscarà unes altres vies perquè aquesta obra de 32 metres quadrats puga ser exposada.
La data escollida per Javier Parra no és aleatòria, ja que aquest dia és l’aniversari de la mort del pintor. L’artista, que va acabar l’obra projectada per Renau al final del 2021 i amb el vistiplau de la Fundació que porta el nom del cartellista entén que cap administració pública accepte el seu oferiment, però lamenta que la representant pública no complisca la paraula i el compromís que va assumir en la reunió que van mantindre els dos.
El dirigent comunista ha destacat que “el mural no té hipoteques” ni tampoc “li deu res a ningú”, i per tant, que la destinació final del mural es determinarà “en funció del vertader interés per la figura, l’obra i el pensament de Renau”, siga dins o fora de València o, fins i tot, d’Espanya.
En anteriors ocasions, Javier Parra va admetre que altres ciutats espanyoles, a diferència de la localitat natal de Renau, que és València, havíem mostrat interés per exhibir el mural titulat El futur treballador del comunisme. L’artista atribueix aquest desinterés a “raons ideològiques” tant cap a Renau com cap a ell. “N'estic convençut”, apuntava.
Parra ha recordat el 12 d’octubre es complirà el 40 aniversari de la mort “d’un dels artistes més importants de la història d’Espanya, però també el responsable de la protecció del patrimoni artístic nacional de les bombes feixistes”. Així mateix, afegia que Renau va ser el “responsable de nomenar Picasso director del Museu del Prado”, “d’encomanar el Guernica a Pablo Picasso, que hui podem veure al Museu Reina Sofia” i de “donar a conéixer al món en l’Exposició Internacional de París el 1937”.
Javier Parra afig que a València no hi ha un reconeixement cap a Renau i “com va protegir l’art a Espanya” per a “salvar milions d’obres durant la Segona Guerra Mundial”.
Diners i temps invertits
En el vessant personal, Javier Parra ha recordat en les xarxes socials que ha dedicat dos anys de sa vida a finalitzar aquest mural, que també s’ha emportat “tots els estalvis en homenatge a Renau”. L’artista aprofitava aquesta declaració pública per a anunciar que ha posat a disposició de la ciutadania, i a través d’un web, tota la informació del mural que el govern de l'antiga República Democràtica Alemanya va encarregar a Renau el 1969 i que va finalment no va executar.