Ultimàtum del MIAU Fanzara: si l'Ajuntament no arxiva l'ordenança abans del dia 15, restituirà les parets

Nou mesos després, la norma que impedeix als artistes fer murals de caràcter polític no s'ha retirat i enguany, finalment, no hi ha hagut edició del festival

Mural de Lluisa Panelles i Pons
Mural de Lluïsa Penella i Pons / Associació MIAU

L'associació MIAU Fanzara ha advertit este divendres l'Ajuntament del municipi que, si no deixen sense efecte "l'ordenança que censura el treball dels artistes" abans del 15 de setembre, abandonarà el projecte i tornarà les parets a l'estat original.

Així s'ha pronunciat el col·lectiu artístic a través de xarxes socials "per la inacció" del consistori, que manté en vigor l'ordenança municipal de façanes que regula el festival del Museu Inacabat d’Art Urbà (MIAU). Una norma polèmica aprovada pel govern del PP el gener del 2024 i que estableix que l’equip de govern haurà de supervisar totes les obres abans de pintar-les i que no podran representar frases o dibuixos “de caràcter polític”.

"Si abans del 15 de setembre del 2024 l'Ajuntament no deixa sense efecte una ordenança que contravé els principis de la Constitució i que ni tan sols respecta les lleis de procediment administratiu, per la qual cosa és nul·la de ple dret, el MIAU haurà d'abandonar el projecte a Fanzara i procedirà, fidel als seus principis fundacionals i d'acord amb els veïns afectats, a la restitució de les parets", ha apuntat l'associació.

MIAU ha subratllat que desitja mantindre el projecte a Fanzara i que la decisió "només depén de l'Ajuntament". Han apel·lat a "la responsabilitat d'aquelles persones que tenen el poder de decisió, per a continuar amb la labor de projecció cultural i socioeconòmica del municipi, un treball que, gràcies al projecte MIAU, ha suposat deu anys de creixement per al poble", ha conclòs.

Nou mesos sense resoldre el conflicte i un 2024 sense edició del MIAU

En el moment en què es va aprovar la normativa, l’organització la va qualificar de censuradora i l'oposició va reclamar que la retiraren. "En tots estos anys, el MIAU ha rebut premis i reconeixements per la seua filosofia i valor social, el projecte ha fomentat la convivència i el respecte cap als veïns i als artistes. Amb estos canvis, el projecte perdria les senyes d'identitat i la raó de ser", van argumentar els organitzadors.

Nou mesos després, la norma no s'ha retirat i enguany, finalment, no hi ha hagut edició del festival, que només s'ha cancel·lat una vegada per la pandèmia l'any 2020.

Compromís acusa l'Ajuntament de faltar al respecte al poble

La portaveu de Cultura de Compromís a les Corts Valencianes, Verònica Ruiz, ha declarat que amb esta decisió, "l'Ajuntament de Fanzara torna a demostrar una falta de respecte total i absoluta cap a la seua ciutadania que, de manera unànime i clara, va donar un sí rotund a continuar amb el festival", i ha assegurat que no se'ls està fent "gens de cas". En segon lloc, Ruiz s'ha solidaritzat amb l'associació, "que treballa any rere any en este festival únic en el món i de manera totalment altruista". Per acabar, ha assegurat que el consistori actua contra els artistes i la llibertat d'expressió.

Per part seua, la diputada de Compromís en la Diputació de Castelló, María Fajardo, ha exigit a la presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, que "mostre suport a esta iniciativa que propulsa la projecció cultural i socioeconòmica del municipi de Fanzara, i que garantisca la continuïtat d'un projecte que ha sigut tan beneficiós durant tants anys per al poble, per a la comarca de l'Alt Millars i per a la província".

Així, Compromís ha instat l'Ajuntament de Fanzara, el Consell i la Diputació a actuar "amb rapidesa per a garantir que este projecte, que ha sigut clau en la revitalització del poble, puga seguir avant sense traves ni censures".

També et pot interessar

stats