Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Un conjunt de joies de fa més de vint segles custodiat a Alacant busca amo

Les peces van ser depositades al Marq el 2019, però dues persones diferents asseguren ser-ne les propietàries. La justícia haurà de determinar de qui són

Entrada principal del Marq d'Alacant, on es custodia la col·lecció de joies fins que dirimisca la justícia qui és el propietari de la col·lecció / Europa Press

Un conjunt excepcional d’orfebreria de la península de Crimea, al nord del mar Negre, d’una antiguitat estimada de més de vint-i-quatre segles, està a hores d’ara al Museu Arqueològic d'Alacant, el Marq, custodiada, però sense propietari legal.

El cas l'ha fet públic el diari Información. Les joies es van depositar en aquest espai museístic el maig de 2019, assegurant ser el seu legítim propietari, però posteriorment es va constatar que una altra persona era la propietària legítima d’aquesta col·lecció de joies, de la qual només hi ha un conjunt semblant en el museu Hermitage de Sant Petersburg, un dels principals museus d’antiguitats del món.

El jutge haurà de determinar ara de qui és aquesta preuada col·lecció que podria convertir-se en única al món per la quantitat d’objectes que la integren i les particularitats d’alguns d’ells.

Les joies objecte de controvèrsia integren la col·lecció Ulkes d’Orfebreria Antiga. El setembre de 2015, Viktor Ulianitski va sol·licitar a la Conselleria de Cultura que l’incloguera en l'inventari de béns culturals que pertocara. Quatre anys després, el 2019, les joies van quedar depositades al museu alacantí.

Iniciat el tràmit per a inventariar-les, i com apunta Información, Cultura es va trobar amb la sorpresa que una altra persona diferent d'Ulianitski es declarava hereva legal de la col·lecció i ho acreditava amb un testament.

La decisió, en mans d'un jutjat de Benidorm

Ara, davant d'aquesta controvèrsia, haurà de ser la justícia, concretament un jutjat de Benidorm, el que determine de qui és aquesta valuosa col·lecció de joies. Mentre això arriba, i amb l’objectiu de preservar-la, el Consell ha declarat bé d’interés cultural aquestes 35 peces d’or, encara que només 26 són originals i el conjunt estarà custodiat al museu alacantí.

Es tracta, sobretot d’agulles, datades entre el segle V i III abans de Crist, encara que també destaquen un collar i unes arracades poc convencionals en l’època. En el cas de les agulles, la col·lecció custodiada al Marq d’Alacant pot ser una de les més completes que es conserven al món, superant fins i tot la de grans museus de referència com el Louvre de París. 

l’Alacantí

També et pot interessar