Un decàleg de bones pràctiques busca aconseguir una inclusió real en el món de les Falles
Es tracta de complir amb l'accessibilitat física, sensorial i cognitiva, i sensibilitzar i educar des de les comissions
L'entitat Inclusió Fallera, en col·laboració amb la direcció general de Discapacitat de l'Ajuntament de València, ha elaborat un decàleg de bones pràctiques per a caminar cap a una inclusió i igualtat real en el món de les Falles i perquè la festa siga un aparador on es veja reflectida l'accessibilitat per a tota la societat. “La inclusió és un dret, no un capritx”, subratllen des de l'organització.
El document arreplega les propostes abordades i debatudes en la primera edició de la Trobada entre Discapacitat i Món Faller, una iniciativa organitzada per l'associació i la comissió Antiga Senda Senent - Albereda, coneguda com a falla El Palau, i el consistori per a unir esforços i compartir idees entre el món faller i les persones amb discapacitat.
Segons ha indicat el director general de Persones amb Discapacitat, Javier Copoví, entre les bones pràctiques s'assenyala la “importància” de fer ús del terme “persona amb discapacitat”, com reflecteix l'article 49 de la Constitució; de complir amb l'accessibilitat física, sensorial i cognitiva, així com de sensibilitzar i educar des de les comissions falleres. Per a esta última, s’ha proposat la creació de la delegació d'Inclusió i Accessibilitat tant en les comissions com en la Junta Central Fallera.
Algunes de les propostes plantejades en el decàleg són les següents:
- Crear rutes accessibles per a visitar els monuments fallers tant en el transport de l'EMT com en les falles de secció especial.
- Col·laborar amb Aepiro i Piroval per a establir franges horàries de silenci o de baixa intensitat per a persones més sensibles sensorialment.
- Respectar les zones de foc i horaris establits en el bàndol faller i actuar contra els incompliments.
- Rebaixes adequades i senyalitzades pel tall de carrers i invasió de vies públiques durant la setmana fallera.
- Que les comissions falleres compten amb grups de dansa, teatre i música de persones amb discapacitat, perquè “tenen dret de treballar”.
- Establir una via de contractació i protocols d'accessibilitat als tallers fallers per a persones amb discapacitat.
- Usar els ninots com a finestra per a la inclusió, conscienciar els artesans que és possible fer sàtira sense ofendre, i suprimir termes com 'boig' o 'retardat'.
- Utilitzar tipografies accessibles en els cartells de les falles i fons clars amb lletra fosca.
Inclusió Fallera es posa a la disposició de qualsevol comissió fallera o col·lectiu per a resoldre tota mena de dubtes o qüestions en matèria de diversitat i inclusió a través del correu electrònic inclusionfallera@gmail.com.