Un detingut i tres investigats per tractar de vendre obres falses de Goya, Joan de Joanes, Miró i Renoir
Algunes de les obres pertanyien a herències familiars, acompanyades de taxacions o documents d'autenticitat falsos
La Policia Nacional ha detingut una persona per estafa i falsedat documental i investiga tres més per estafa, per tractar de comerciar amb cinc obres falses atribuïdes a Goya, Joan de Joanes, Miró i Renoir i tractar de subhastar-les. El valor en el mercat de les obres intervingudes superaria els 21 milions d'euros, segons ha explicat la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez.
Les obres confiscades són el resultat de tres operacions iniciades al febrer. En el cas dels falsament atribuïts a Goya i a Joan de Joanes, s'intentaven comercialitzar a través d'una sala de subhastes. En el cas dels quadres de Miró i Renoir, va ser el mateix marxant d'art qui les va presentar lliurement davant del grup de Patrimoni Històric abans de comercialitzar-les, per a comprovar si figuraven en les bases de dades com sostretes i evitar cometre qualsevol il·lícit penal, segons va manifestar.
Obres valorades en més d’un milió i mig d’euros
Algunes de les obres pertanyien a herències familiars, sempre acompanyades de taxacions o documents d'autenticitat falsos. És el cas de l'Escena de la Guerra de la Independència, de Goya, valorada entre 1.500.000 i 1.800.000 euros; i l'obra atribuïda a Joan de Joanes, titulada Ecce Homo, que la propietària intentava comercialitzar en una subhasta entre 20.000 i 30.000 euros.
Pel que fa a l'altre fals Goya, El retrat del Baró d'Alcalalí, els propietaris actuals van declarar haver-lo adquirit per 228.384,70 euros en 1999 com a inversió, ja que pensava que era una obra original i sense ser entesos en art.
Sobre l'obra de Miró, el grup de Patrimoni va consultar amb l'entitat que gestiona les obres de l'artista, la Successió Miró, que va confirmar que es tracta d'una pintura falsa. El mateix van confirmar amb el supòsit Renoir.
Una exposició d'obres falsificades
La consellera ha destacat que la unitat adscrita de la Policia s'ha llaurat un prestigi nacional i internacional per la defensa del patrimoni històric de tots els valencians. Núñez ha destacat el nivell de professionalització del grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat.
Precisament aquest dijous ha participat en l’acte de clausura de l’exposició Fals. L'art de l'engany o l'engany de l'art, que acull el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), on ha destacat el nivell de professionalització del grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat, que s'ha convertit en una referència internacional.
La mostra exhibeix un total de 112 obres d'art falsificades (103 pintures i dibuixos i 9 escultures) confiscades pel Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat en els últims anys. Després de ser prorrogada, la mostra estarà oberta al públic fins a aquest diumenge. Moltes d'aquestes han sigut seleccionades per la seua gran semblança a l'original o per la raó contrària, per la mala falsificació feta.