Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Un projecte liderat des de la Comunitat Valenciana busca recuperar referents femenins de tot el món

Women’s Legacy inaugura a València el primer congrés internacional per a repassar el treball fet fins ara i traçar les línies de treball per al futur

Dones del s.XII recuperades pel projecte Women's Legacy / Women's Legacy

Més de 400 persones es reuneixen aquest divendres i dissabte a València en el primer congrés internacional del projecte liderat per la Conselleria de Cultura Women’s Legacy, que durant quatre anys ha desenvolupat una base de recursos educatius que rescaten de l’oblit figures femenines referents en els camps de la música, l’art i la literatura. 

Durant dos dies reflexionaran de manera col·lectiva sobre el treball que s’ha dut a terme d'ençà que es va posar en marxa el projecte l'any 2020, en el que han participat docents de centres educatius de tot Espanya, i també d’Itàlia, Escòcia i Lituània. Tot i estar liderat des de la Comunitat Valenciana, es tracta d’un projecte europeu amb una gran ambició de projecció internacional. 

A Espanya, concretament, han treballat amb 120 centres per a elaborar recursos i activitats variades que serveixen per a introduir dones referents en els seus diferents camps d’estudi i producció. Presenta el seu treball i les rescata de l’oblit, ha explicat a À Punt la directora del projecte i del Congrés, Ana López Navajas, professora de llengua i literatura i assessora en coeducació i igualtat en la Conselleria de Cultura. 

Aquest primer congrés internacional del projecte sota el lema "Traçant el futur", a més de reflexionar sobre la feina feta fins ara marcarà les línies per al desenvolupament del projecte, que planeja treballar amb França per a dur a terme la inclusió de referents femenins en els continguts de les matèries d’educació obligatòria de la mateixa manera que s’ha fet a Espanya. Així mateix, la idea base del projecte de recuperar la memòria de les grans dones oblidades, ha agradat també al Reial Institut d’Estudis Interreligiosos d’Amman (Jordània) que treballarà recuperant el patrimoni cultural d’autoria femenina des del segle V fins a l’actualitat, fet que Navajas considera un sistema de legitimació de les dones “increïble” amb un potencial com a eina d’inclusió per a l’estudiantat d’origen àrab a Europa “molt més efectiu que qualsevol llei”. 

Un dels exemples dels materials fruit del Women’s Legacy, desenvolupat per l’escriptora Rosa Roig i l’artista plàstica i il·lustradora Manola Roig, és el llibre Les nostes escriptores, que recupera la memòria de més de vint escriptores valencianes al llarg de la història. Així mateix, en les contraportades incorpora un llistat de noms d’escriptores que han viscut al territori valencià des del segle XI fins a l’actualitat. 

València Dona

També et pot interessar