Un recorregut en tres dimensions pel patrimoni arquitectònic, natural i artístic valencià
L'associació AD&D 4D reprodueix models digitals a l'abast de món amb un clic, que són una ferramenta per a la promoció turística i cultural.
Una associació cultural de Castelló de la Plana reprodueix en tres dimensions el patrimoni arquitectònic, natural i artístic, el que suposa una important ferramenta per a la promoció cultural i turística per a les institucions de la Comunitat Valenciana. Un recorregut per la nostra història a través del paisatge valencià, amb tecnologies d'avantguarda i a l'abast de tots els públics. El seu treball permet recórrer jaciments arqueològics, així com monuments, museus i patrimoni natural com el castell de Santa Magdalena de Polpís, el castell de Peníscola, la serra d'Irta o la Murta d'Alzira, exemples del nostre patrimoni històric que l'associació per a la documentació i divulgació AD&D 4D ha reproduït en tres dimensions.
AD&D 4D és un equip multidisciplinari conformat per professionals de la geomàtica i la documentació gràfica amb el propòsit de preservar i posar en valor el patrimoni cultural i natural mitjançant tecnologies d'avantguarda. Volen aprofitar que en l'actualitat el 3D s'ha convertit en una forma nova i poderosa d'expressió, comunicació i transmissió de coneixement.
Els models en 3D permeten realitzar visites virtuals aconseguint una visualització única des de qualsevol dispositiu i amb l'afegit de poder realitzar-se amb visors per a realitat virtual. Per a desenvolupar aquests models calen centenars de fotos, mesures arquitectòniques, i dades històriques. El resultat es renderitza en potents ordinadors per a convertir aquests paratges reals en fidels reproduccions en tres dimension
Segons de món per als internautes per darrere del British Museum
Aquest col·lectiu cultural, impulsat des de Castelló de la Plana per Robert Muñoz i César Llácer, ha situat els seus treballs de documentació amb les tecnologies més avançades entre els més valorades els internautes. En la plataforma Sketchfab, la més important dins del món de la creació de continguts en 3D, coneguda com el YouTube dels models tridimensionals amb milions de visites, en la categoria de museus i institucions culturals, AD&D 4D és la segona mundial, només per darrere del British Museum i competint amb els millors museus del món.
Un exemple del potencial que tenen a les seues mans la Generalitat Valenciana, les diputacions, els ajuntaments, els museus i les institucions per a donar a conéixer els seus actius a tots els racons del món i incloure'ls en les seues cartes de presentació per a vendre la Comunitat Valenciana turísticament. "I més ara, en una època de pandèmia on estan limitats els desplaçaments", apunta Robert Muñoz.
En la web de Castelló Arqueològic es poden consultar 21 jaciments arqueològics, que estan distribuïts per la província de Castelló, i en la pàgina de Sketchfab, amb un total de 181 models.
Ajuda a preservar el patrimoni
Es tracta d'una tasca multidisciplinària que realça el patrimoni natural, arquitectònic i artístic valencià d'una manera fidel i accessible, però també ajuda a preservar-lo. Segons compte Robert Muñoz, "si tens la seua geometria, amb el temps, si li passara alguna cosa a aquest objecte, el podríem recuperar a través d'aquests models en 3D". Això és el que aquest equip castellonenc va ajudar a fer, de manera altruista, a Mossul, reconstruint virtualment un conjunt històric destruït pel terrorisme islàmic. Ara, el seu objectiu és seguir ajudant a preservar el patrimoni valencià per a la posteritat.
El castell de Peníscola, un exemple del seu potencial per al turisme
El castell de Peníscola, un dels referents turístics de la Comunitat Valenciana, ha pogut trencar les barreres arquitectòniques i és accessible al 100% per a les persones amb mobilitat reduïda, gràcies a una representació digital en tres dimensions encarregada per la Diputació de Casteló a AD&D 4D. Més de 5.300 fotografies i moltes hores de treball de l'associació han fet possible aquesta reproducció, que suma 47.000 metres quadrats i deixa al descobert racons pocs visitats fins ara, com la part posterior de la fortalesa. Per a gaudir d'aquesta reproducció, s'ha d'accedir al web del castell, on es redirigirà a la plataforma Sketchfab. La visita virtual al castell inclou una audioguia en quatre idiomes diferents: castellà, valencià, francés i anglés.