Un valencià es converteix en el primer artista espanyol en dissenyar el temple del Burning Man
L'arquitecte Miguel Arraiz presenta Temple of deep, una construcció basada en l'art japonés de reparar ceràmica trencada amb or que es cremarà com una falla al final de l'esdeveniment cultural del desert de Nevada
El temple del Burning Man, la construcció efímera que cada any es construeix al desert de Nevada i que crema com una falla al final de l'esdeveniment cultural, tindrà este 2025 segell valencià. Temple of deep (en valencià, Temple de la profunditat) és obra del reconegut arquitecte Miguel Arraiz.
Arraiz és el primer artistà valencià —i espanyol— que lidera este projecte i que "reflecteix l'esponerosa comunitat internacional del Burning Man". Els seus més de tres lustres d'experiència creant falles a València l'han preparat per a afrontar este repte.
Però no és la primera vegada que l'arquitecte participa en el Burning Man, ja que l'any 2016 ja va tindre l'oportunitat de portar el seu art fins a l'insondable desert de Nevada. En col·laboració amb l'escultor David Moreno i el col·lectiu Pink Intruder, Arraiz va presentar fa nou anys Renaixement, un pavelló daurat que fusionava el llenguatge arquitectònic contemporani amb peces i motles tradicionals de les Falles.
Un temple que representa el kintsugi
"Temple of deep encarna tant la força com la fragilitat", expliquen des de l'organització del festival. "Està inspirat en les antigues roques volcàniques del paisatge del desert de Black Rock, és un santuari per a la reflexió i la curació compartides".
Segons apunten, el temple d'enguany és una evolució de projectes anteriors, amb una visió natural i futurista alhora. El disseny, de 13 metres d'altura i 32 de diàmetre, fa referència al kintsugi, l'art japonés de reparar ceràmica trencada amb or que "celebra defectes com a fonts de força i bellesa en lloc d'ocultar-los, recordant-nos que la curació prové d'explorar, no esborrar, el viatge".
“Ens reunim sota una roca simbòlica: el nostre cor i la nostra ànima es trenquen en trossos. A través de la curació comunal, estes cicatrius expliquen el nostre viatge i converteix la pèrdua en pau i connexió", explica Arraiz.
El valencià ha col·laborat amb altres professionals del sector, com Javier Molinero, Arqueha i Javier Bono, a més de membres experimentats del Gremi de Constructors del Temple del Burning Man i altres referents dels últims anys per a crear esta celebració de col·laboració comunitària i global.