Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Una auca per a visibilitzar les científiques del Mediterrani

Una doctora de l'UJI ha creat aquest joc per a trencar els estereotips de gènere en la ciència.

Una auca per a visibilitzar les científiques del Mediterrani

Coneixes Margarita Salas? I Hipàtia d'Alexandria? Són grans científiques, però, com la majoria de les dones que es dediquen a la ciència són molt menys conegudes que els seus homòlegs homes.

Amb la idea de contrarestar aquest biaix de gènere, la doctora en ciències per la Universitat Jaume I (UJI), Lara Ferrando, ha creat l'auca de les científiques del Mare Nostrum. Un joc que fa visibles les dones científiques de tots els països que envolten el Mediterrani i de diferents èpoques de la història.

L'auca va nàixer com una part del projecte La nit mediterrània de les investigadores, que va tindre lloc el 27 de novembre de 2020, i ha format part de les activitats que s'han dut a terme aquest dijous a l'UJI per a commemorar el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Tal com ha explicat la seua autora a À Punt Notícies, "als llibres de text en cap moment es parla de dones científiques més enllà de Marie Curie". Per això l'auca és una forma d'aconseguir "trencar els estereotips" que envolten la ciència i que els xiquets i xiquetes "interioritzen d'una forma molt didàctica" que les dones poden ser científiques igual que els homes.

Ferrando, que imparteix l'assignatura Les Dones en la Ciència, en el màster d'Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania de l'UJI, es va decantar pel format de l'auca perquè "és un joc tradicional i sense competitivitat en què tot es basa en l'atzar". A més, el fet que es puga descarregar i imprimir a casa s'adapta perfectament al context pandèmic en què ha sigut ideada i desenvolupada.

L'auca i les seues instruccions es poden descarregar en el web de l'UJI.

Dona

També et pot interessar