Una errada administrativa deixa Xiva sense les festes del Torico de la Cuerda
Les celebracions, previstes per a la setmana que ve, no podran fer-se perquè l’Ajuntament va remetre la documentació fora de termini a la Conselleria, que dona l’autorització preceptiva als bous al carrer
Xiva no podrà celebrar les festes del Torico, previstes del 17 al 19 d’este mateix mes. Almenys no podrà celebrar-les en la data en què tradicionalment, i tret de situacions excepcionals com la pandèmia o la Guerra Civil, el Torico de la Cuerda recorre els carrers d’un poble que es bolca amb la festa durant tres dies. I la raó és un retard administratiu, que l’Ajuntament atribueix a un tècnic municipal, que va presentar a la Conselleria de Justícia la documentació fora de termini, mentre que l’associació taurina demana responsabilitats a l'alcaldessa i al regidor de Festes. Els aficionats, tot i ser ja la setmana prèvia a les festes, confia encara que hi haja marge per a trobar una solució i que hi haja bous al carrer.
I enmig d’este encreuament d’acusacions, un poble que este dijous a la vesprada, poques hores després de confirmar-me que no hi hauria Torico de la Cuerda la setmana que ve, es plantava davant l’Ajuntament per a reclamar una solució que no deixara el poble sense festes. La mobilització es reprendrà esta vesprada, a les 20 hores, quan l’associació taurina que organitza les festes ha convocat una reunió per a explicar a la ciutadania perquè, ara per ara, no hi haurà festejos taurins el 17, 18 i 19 d’agost, com és tradició. La festa s'ha aigualit a penes una setmana abans.
Este dijous, després de diversos dies buscant una solució, l’associació taurina confirmava la supressió de les festes perquè no tenien l’autorització preceptiva que marca la llei i que atorga la Conselleria de Justícia: “Molt al nostre pesar, informem que per una errada administrativa de l’Ajuntament de Xiva, no autoritzen des de la Conselleria els festejos i, per tant, s’han de suspendre les festes del Torico”, recollia al comunicat.
Segons els promotors de la festa, asseguren que van fer arribar la documentació al consistori “dins del termini i correctament”, però l’Ajuntament, que és qui té competències per a fer-ho, “va demanar tard els permisos a la Conselleria”. “Tenien fins al 25 de juliol per a obrir l’expedient del permís i no el van obrir fins al 2 d’agost”, puntualitzen.
Per tant, quan l’Ajuntament d’este municipi de la Foia de Bunyol remetia la documentació a la Generalitat, ja estava fora del termini dels 15 dies hàbils que estableix la normativa que regula els bous al carrer, el decret 31/2015, i en la qual es basa la Generalitat per a autoritzar els festejos.
El consistori, per la seua banda, reconeixia que el lliurament de la documentació fora de termini “justifica la negativa de la Conselleria a aprovar la celebració dels festejos en què el bou recórrega els carrers del municipi”. Atribuïa el retard a “una suposada errada en el càlcul dels terminis de presentació per part dels tècnics municipals responsables de la gestió de la documentació”, una situació que, segons reconeix, està “absolutament fora del que és corrent”.
Arran de la situació, l’Ajuntament xivà ha emés el comunicat següent: “Per la gravetat i el perjuí general per esta situació, ha obert una investigació que permeta aclarir la situació i depurar responsabilitats sobre allò que ha passat, fins a les últimes conseqüències”.
Més enllà del malestar que ha generat la notícia entre la ciutadania, que fins i tot s’ha mobilitzat en les xarxes socials per a evidenciar el rebuig a esta decisió, des de l’oposició, el PSPV reclamava este dijous la convocatòria urgent d’una junta de portaveus perquè l’alcaldessa, Amparo Fort, explique els grups municipals els detalls d’este retard. “Exigim que se’ns explique, de primera mà i no a través de rumors i comunicats en xarxes socials, per part de la regidoria de Festes i de l’alcaldessa, per quina raó s’ha arribat a esta situació”.
El president de l’associació taurina, Abel Atienzar, confia que la situació es puga reconduir i que finalment el Torico de la Cuerda recórrega els carrers, encara que instava l’alcaldessa i el regidor de Festes a assumir les responsabilitats. “Si no ho fan, s’afonarà el poble”, manifestava davant de les càmeres d’À Punt, i no es planteja “cap escenari en què no hi haja Torico”. “És inviable”, remarcava. “Se solucionarà, perquè Xiva és el bressol d’este tipus de festejos i no es pot quedar sense celebrar-lo”, afegia.
Xiva pot ser un referent per a modificar el decret dels festejos taurins, no pot ser que per una situació com la nostra deixe de celebrar-se un festeig
Atienzar apuntava a l’impacte econòmic i, sobretot, emocional que pot comportar la supressió de la festa taurina. “Atrau més de 30.000 persones als carrers i té un impacte econòmic de tretze milions d’euros”, indicava amb la ferma convicció que finalment es trobarà una eixida al problema.
Fins i tot, Abel Atienzar anava més enllà en afirmar que l'incident que la situació que viu Xiva pot servir per a reformar el decret dels bous al carrer. “Pot ser, fins i tot, un referent per a modificar-lo, perquè no pot ser que per una situació com la nostra o per una errada informàtica deixe de celebrar-se un festeig amb més de 400 anys d’història”, exposava el representant de l’associació taurina.
Al carrer, el veïnat assegura que està dividit entre la ràbia i la pena, com admetia una jove que caminava pels carrers de Xiva, ja amb algunes barreres instal·lades que evidenciaven la proximitat d'una festa, per ara, suspesa. “Ens han llevat la il·lusió de colp”, afirmava.
En la mateixa línia es manifestava un altre veí, antic propietari d’un bar a la localitat, que es preguntava per què cada any s’havien pogut lliurar els permisos a temps i enguany, no. Lamentava, a més, les pèrdues econòmiques que implicarà per a l’hoteleria, “el malestar que està generant” entre el veïnat.