Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Una exposició a Monòver recupera la memòria de la mestra valenciana Empar Navarro

Aquesta mestra republicana va impulsar una escola innovadora, pública, laica, igualitària i en valencià

Una exposició a Monòver recupera la memòria d'Empar Navarro / À Punt NTC

Empar Navarro i Giner és una de les màximes referents valencianes del col·lectiu de mestres de la República que van represaliar i quedaren oblidades per la història recent. Aquesta dona pionera va impulsar una escola innovadora, pública, laica, igualitària i en valencià. De fet, segons la professora de la Universitat de València Carmen Agulló, la seua forma d’enfocar l’ensenyament, d’introduir el valencià i de lluitar per la igualtat social va ser revolucionària per al segle XX.

Nascuda a València el 1900, el primer destí com a mestra va ser Salines, un poblet de l'Alt Vinalopó, i per això en aquestes comarques volen traure de l'oblit el seu treball. Una exposició a Monòver recupera la seua memòria. Aquesta mostra rodarà per altres parts del territori valencià.

La periodista Lorena Escandell, membre de Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó i d’Escola Valenciana, ha explicat a À Punt NTC que ho fan perquè consideren que les persones joves tenen la responsabilitat de continuar els camins que dones com Empar Navarro van obrir per a elles. 

Empresonada i inhabilitada per la dictadura, no va poder tornar a l'escola pública fins a l'any 1963. Molt després, la llei d'ús i ensenyament del valencià va arreplegar el que ella demanava quasi un segle abans.

També et pot interessar