Una ruta pel poemari d’Estellés per a descobrir “la Xàtiva que renaix”

El recorregut, guiat a través d’una app dissenyada per la UV, ix de la font del Lleó fins al Racó del Collar de la Coloma

L'aplicació Ruta d'Estellés. La Xàtiva que renaix
L'aplicació Ruta d'Estellés. La Xàtiva que renaix / Ajuntament de Xàtiva

La Universitat de València ha posat en marxa l'app "Ruta d'Estellés. La Xàtiva que renaix", amb un itinerari que descobreix sis punts del cap de comarca de la Costera a través dels versos de l’escriptor valencià. El projecte està emmarcat dins de les celebracions pel centenari del naixement del poeta de Burjassot.

El punt de partida és la font del Lleó, passa per la porta de Sant Francesc, el Museu Casa de l'Ensenyança, la plaça de Sant Jordi i el mirador del Bellveret, fins a acabar al Racó del Collar de la Coloma.

La ruta literària està inspirada en el llibre Xàtiva de Vicent Andrés Estellés, emmarcat en el projecte Mural del País Valencià, amb el qual es volia mostrar les ciutats, gent i territoris essencials en la construcció del poble valencià. Així, l’itinerari inclou poemes del llibre que el poeta va escriure a partir de diferents visites a la ciutat entre els anys setanta i huitanta.

Segons remarca l’Ajuntament en un comunicat, els poemes d’esta obra fan referència a la crema i destrucció de la ciutat el 1707 per part de les tropes del rei borbó Felip V i al simbolisme de Xàtiva com a lloc recuperat de les cendres, i per extensió a tot el poble valencià, en el context dels anys de la transició. “El poemari sura entre la tensió de la derrota i la destrucció i catarsi mística que impliquen determinats llocs dels poemes, en què el jo s’eleva metafòricament i físicament per anar més enllà dels límits de la destrucció, i poder convertir la ciutat en símbol d’estima personal i col·lectiva”, asseguren. 

La ruta està a càrrec de professorat del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València i el disseny literari és obra d’Alexandre Bataller i Jordi Oviedo.

També et pot interessar

stats