Una Santa Faç de Zurbarán i un Sant Martí de Ribalta, els nous olis per al Museu de Belles Arts de València

El Ministeri de Cultura adquireix les dos pintures per 410.000 euros

El quadre de Zurbaràn, a l'esquerre, i el de Ribalta que es podran veure al Museu de Belles Arts de València
El quadre de Zurbarán, a l'esquerra, i el de Ribalta, a la dreta, que es podran visitar al Museu de Belles Arts de València / Ministeri de Cultura

Una Santa Faç de Zurbarán i un oli de Sant Martí de Ribalta. Són les dos noves pintures que ha adquirit el Ministeri de Cultura per al Museu de Belles Arts de València, la segona pinacoteca més important d’Espanya.

Pel que fa a la Santa Faç, un dels múltiples olis que Zurbarán va dedicar a este passatge bíblic, Cultura ha comprat el quadre per 320.000 euros. L’obra que acollirà el museu valencià està declarada bé d'interés cultural. La Santa Faç va ser un tema recurrent en el cavallet d’este artista del segle XVII. Al llarg de la seua trajectòria, va pintar diferents versions del drap amb què, segons la tradició cristiana, la Verònica va eixugar el rostre de Crist i va quedar imprés sobre el teixit.

La pintura, que arribarà al Museu de Sant Pius V, és una de les quatre de la Santa Faç que van eixir de la paleta de Zurbarán el 1631. Des del ministeri asseguren que este nou quadre permetrà al museu valencià “mostrar d'una forma més completa l’època de creació barroca centrant-se en les primeres dècades del segle”, ja que este espai compta amb una important col·lecció de pintura espanyola del segle XVII.

En este sentit, el Ministeri de Cultura ja va adquirir el mes passat un oli del valencià Francesc Ribalta, San Martín compartiendo su capa con un mendigo. L’obra es va concebre com a pintura principal de l'altar major de la Cartoixa de Valldecrist (Altura) i va costar 90.000 euros, segons informen fonts del ministeri.

Este quadre representa l’escena en la qual Martí de Tours, un soldat de l'exèrcit romà, ofereix la meitat de la seua capa a un captaire, mort de fred, amb qui es creua. La iconografia, recurrent en la representació de sant Martí al llarg de la història, la va pintar Ribalta durant l'etapa de maduresa professional en honor al rei Martí l'Humà, fundador de la Cartoixa de Valldecrist el 1385.

També et pot interessar

stats