Unes monedes trobades al Pico de los Ajos (Iàtova) confirmen el comerç pel riu Magre en època ibèrica

Les huit campanyes d'excavació desenvolupades fins ara han permés recuperar parcialment este bé d'interés cultural i l'han posat en valor

Dos monedes trobades en jaciments arqueològics
Dos monedes trobades en jaciments arqueològics / Universitat de València (UV)

Les excavacions arqueològiques al jaciment ibèric del Pico de los Ajos, a Iàtova (Foia de Bunyol), han recuperat fins ara un total de quinze monedes que confirmarien el comerç entre l'assentament i altres nuclis pròxims, sobretot a través del corredor del riu Magre, fa més de 2.000 anys. Els resultats s'han publicat en la Revista Numismática Hécate.

El conjunt és "dels més extensos d'estes cronologies (segles II-I aC) amb context arqueològic a l'actual àrea valenciana, que se suma a la destacada col·lecció de ploms amb escriptura ibèrica localitzats al mateix jaciment", tal com ha explicat David Quixal, professor del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València (UV) i codirector d'esta excavació amb la professora Consuelo Mata.

En concret, en les campanyes d'excavació desenvolupades entre el 2017 i el 2024 han trobat quinze monedes que procedeixen fonamentalment de seques ibèriques situades a l'actual territori valencià: Arse-Saguntum (Sagunt), Saiti (Xàtiva), Kelin (prop de Caudete de las Fuentes) i Kili, que constitueixen més de la meitat de la mostra. També hi ha moneda encunyada a Roma, així com en altres seques peninsulars que no pertanyen a l'actual àmbit valencià. A més, s'han pogut documentar 25 monedes, resultat de descobertes casuals o d'activitat clandestina, atés que el jaciment va patir l'espoli durant molt de temps.

A més de l'estudi científic, les huit campanyes que s'han fet fins ara han permés recuperar parcialment este bé d'interés cultural i l'han posat en valor. Està integrat en la coneguda Ruta dels Ibers de València, que acull els principals jaciments ibèrics visitables de la província.

A darreries d'este mes hi haurà una nova edició de les seues jornades de portes obertes, Territori Iber. En este lloc, els alumnes del grau d'Història i del màster d'Arqueologia de la Universitat de València poden fer pràctiques formatives.

També et pot interessar

stats