Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Unes obres destapen un tram de la primera muralla de Gandia, que Jaume I va construir en el segle XIII

Durant els treballs de canalització d’un carrer, l’arqueòleg Paco Blay ha tret a la llum les restes d’un mur d’1,5 metres d’amplària

Imatge de la muralla a les obres de canalització d'una carrer de Gandia / Museu Arqueològic de Gandia

Les obres i excavacions a les ciutats històriques, com és el cas de Gandia, sempre poden incloure sorpreses. Aquest és el cas de la trobada que han fet als carrers de la capital de la Safor durant les obres de canalització del gas al carrer de Sant Pasqual. L’arqueòleg Paco Blay, a càrrec del projecte, ha pogut identificar el que podrien ser les restes d’una construcció d’un mur d'1,5 metres d’amplària, amb una segona construcció contigua, fetes dels mateixos materials.

A falta de confirmació, l'arqueòleg remarca que tot apunta al fet que ens podríem trobar davant de les restes de la muralla del segle XIII de Gandia, que va quedar amortitzada a principis del segle XIV per construir un nou traçat per l'actual avinguda d'Alacant. Aquesta muralla la van construir el 1255 i Jaume I va recaptar 3.000 sous per a bastir-la, per tal de protegir ràpidament el nou assentament. Al seu torn, Jaume II va concedir el 1308 una excepció en el pagament d'impostos per a concloure l'obra d'alçar les muralles.

Aquest primer recinte es caracteritza per tindre forma rectangular envoltada de fossat, amb torres de planta quadrada i rectangular als angles i dispersos regularment per tot el traçat. La tècnica constructiva emprada és el tapial. 

La major part de les muralles les van destruir o les utilitzaren com a murs en la construcció de noves edificacions en el segle XIX i actualment romanen torres i elements amagats entre les cases del centre històric, inclús part de la muralla que traspunta al costat del Serpis.

També et pot interessar