Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La Unesco declara el toc manual de campanes patrimoni cultural immaterial de la humanitat

La tradició valenciana ha presentat la candidatura conjuntament amb altres territoris espanyols

La Unesco declara el toc manual de campanes patrimoni cultural immaterial de la humanitat / Campaners d'Albaida

El toc manual de campanes és ja patrimoni cultural immaterial de la humanitat. La Unesco ho ha anunciat aquest dimecres en una reunió a Rabat (Marroc). En el cas del toc manual de campanes la tradició valenciana va en una candidatura conjunta compartida amb altres territoris espanyols.

La nova declaració ha sigut aprovada sense cap objecció. Per par de la delegació espanyola, l'exministre José Manuel Rodríguez Uribe, ambaixador delegat permanent d'Espanya a la Unesco, ha defés que el toc manual de campanes "és un exemple d'història, de tradició, de comunicació". 

Per la seua banda, Javier García Fernández, en nom de l'associació Hispania Nostra, ha remarcat que aquest col·lectiu ha impulsat la protecció jurídica i administrativa d'aquesta activitat. I en nom de la delegació s'ha remarcat que el toc manual de campanes és un "llenguatge ric i divers, amb característiques pròpies segons cada regió".

L'alcalde d'Albaida, Alejandro Quilis Moscardó, des de Rabat s'ha mostrat molt satisfet i ha enviat una abraçada al col·lectiu. "Després de molts anys hem vist un reconeixement de primer orde", ha emfatitzat. "Estem a Rabat i l'alegria envaeix tota la delegació albaidina. Volem fer extensiva la nostra alegria a tot el poble d'Albaida, a la resta de campaners del territori valencià i de la resta de l'estat espanyol".

Per la seua banda, Antonio Berenguer, coordinador de campaners d'Albaida també ha remarcat el llarg camí que han recorregut. Un "paisatge sonor" de pobles i ciutats, ha dit, que ens arrela al territori i que s'ha transmés durant segles.  A Albaida, després de la conquesta de Jaume I començaren a tocar les campanes. Un patrimoni que es manté intacte des de fa huit segles, ja que les campanes es toquen a mà de forma diària i ininterrompuda des del segle XVIII.

L’Associació de Campaners d’Albaida, Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, el Mitmac, lideren la candidatura que representa des de la capital d’aquesta pràctica totes les campaneres i campaners de l’estat espanyol.

L’any 2019 el Ministeri de Cultura va declarar el toc de campanes manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial, un reconeixement de la candidatura que es va veure reforçat amb la visita de l'ambaixador d'Espanya en la Unesco, José Manuel Rodríguez Uribes, a l’acte de promoció que va tindre lloc a Albaida el mes de setembre passat.

Immensa alegria

Els campaners d’Albaida han manifestat a través d'un comunicat la seua “immensa alegria” per aquest reconeixement mundial que, tal com han dit en un comunicat, posa en valor el treball “callat i solitari” de tants campaners i campaneres que de manera voluntària conserven i mantenen la tradició, moltes vegades amb grans dificultats.

“El toc manual de campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, són un mitjà de comunicació carregat d'emocions, un llenguatge universal, les campanes parlen de tot i per a tots”, han assegurat. 

Entre les nombroses mostres de satisfacció, ell president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha celebrat públicament aquest reconeixement i ha ressaltat l'"impuls valencià" a la candidatura. "Una fita per a tots els campaners", ha expressat.

També la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha celebrat en Twitter aquesta declaració.

També et pot interessar