Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

La Unesco incorpora dos registres espanyols a l'ampliació de la seua Memòria del Món

Este programa salvaguarda el patrimoni documental universal

Imatge d'un arxiu de documentació / Shutterstock

La Unesco ha ampliat este dijous el seu fons de patrimoni documental, Memòria del Món, amb 74 aportacions; entre elles, l'arxiu de l'Oficina Pro Captius de Madrid (1915-1921) i una col·lecció de dibuixos i escrits infantils sobre la guerra (1914-1950).

El Consell Executiu de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha decidit distingir estos 74 registres amb la protecció que brinda la Memòria del Món, un programa creat el 1992 per a salvaguardar el patrimoni documental universal. El director del programa, Guilhaume Canyella, ha indicat en declaracions a EFE que l'objectiu és “facilitar la seua preservació i accessibilitat”.

Per a avaluar les candidatures tenen en compte criteris com la importància mundial del bé, la seua autenticitat i el seu caràcter únic, així com l'estat del material, la seua accessibilitat i la urgència en les seues necessitats de preservació, explica l'expert. A causa d'esta urgència, la Unesco ha incorporat catorze registres documentals de caràcter científic relacionats amb el coneixement mèdic, mediambiental, astronòmic i biològic, en un context internacional d'auge del negacionisme i de desconfiança en la ciència.

Arxius històrics espanyols

La memòria històrica és un dels temes documentals destacats entre les aportacions, com la col·lecció de dibuixos i escrits infantils sobre la guerra (1914-1950) entre els quals hi ha creacions de xiquets i joves espanyols, a més dels d'altres països com República Txeca, França, Alemanya o Polònia.

També es destaca el valor patrimonial de l'arxiu de la coneguda com a Oficina Pro Captius de Madrid, un punt d'ajuda humanitària a l'Espanya neutral d'Alfons XIII on es van tramitar milers de sol·licituds durant la Primera Guerra Mundial per a localitzar a desapareguts, repatriar presoners, enviar diners o aconseguir indults. És una col·lecció de 180.000 expedients, albergada pels Arxius Reals d'Espanya, que reflecteix una assistència en temps de guerra que no depenia de cap bàndol i que li va valdre al rei Alfons XIII la seua nominació per al Premi Nobel de la Pau el 1917.

També de caràcter històric, s'afegiran al fons documental de la Unesco les "Cartes àrabs", una col·lecció original de 180 documents d'entre els segles XIII i XV amb la correspondència entre els reis de la Corona d'Aragó i els alts càrrecs dels regnes islàmics del sud del Mediterrani.

En total, l'organisme especialitzat de l'ONU per a l'educació, la ciència i la cultura acumula en la Memòria del Món un total de 570 col·leccions d'arxius.

Això inclou llibres, manuscrits, mapes, fotografies, gravacions d'àudio i vídeos per a, segons Canyella, “sensibilitzar al públic sobre la seua importància com a pedra angular de la nostra història i identitat compartides”.

També et pot interessar