Uns banys àrabs i amb el “sòl radiant” de l’època: la inesperada troballa amb què s’ha topat Oriola

La rehabilitació del palau de Rubalcava trau a la llum les instal·lacions del segle XI, on fins i tot s’aprecien les marques del funcionament de la calefacció, que es distribuïa per conduccions de rajola

Restes dels antics banys àrabs que han tret a la llum les excavacions del jardí del Palau de Rubalcava
Restes dels antics banys àrabs que han tret a la llum les excavacions del jardí del palau de Rubalcava / Ajuntament d'Oriola

Uns banys àrabs i amb “sòl radiant”, el sistema de calefacció de l’època, que calfava les instal·lacions pel subsol. És la grata sorpresa que han tret a la llum les obres de rehabilitació del palau de Rubalcava d’Oriola. L'excavació al jardí nord de l'edifici, al costat de plaça de Santiago, per a col·locar un depòsit contra incendis han tret a la llum l’estructura dels antics banys, en la qual s’aprecia el que va ser una sala calenta, el sistema de calefacció subterrani, una habitació annexa i diversos accessos a estances encara no excavades, com han detallat des de l’Ajuntament d’Oriola.

En detectar estos elements històrics, les obres han quedat paralitzades i s’ha activat el protocol de protecció arqueològica. En les restes que s’han descobert, segons les primeres apreciacions, s’observa fins i tot el sistema de calefacció típic dels banys andalusins, un forn que generava aire calent que es distribuïa pel subsol mitjançant pilars de rajola. S'hi poden veure fins i tot restes de rubefacció, "que evidencien l'ús original de l'estructura", segons destaquen des del consistori.

El regidor d'Urbanisme i Patrimoni Històric, Matías Ruiz, ha subratllat la importància d'este descobriment: “Ens trobem davant d'una troballa d'enorme rellevància, tant per l'antiguitat com pel bon estat de conservació”. “Es tracta d’uns banys àrabs del segle XI, la qual cosa ens situa en un context altmedieval que amplia el nostre coneixement sobre la història i patrimoni d'Oriola", manifestava.

Futur de les restes

Ruiz ha assenyalat que, després de les primeres valoracions i en coordinació amb el Servei Territorial de Cultura, la direcció facultativa de l'obra i els tècnics municipals, s'ha acordat fer una protecció integral de les restes. Es conservaran in situ i se'n farà una museïtzació com a part del recorregut patrimonial del palau de Rubalcava, integrades al jardí. Quant al depòsit contra incendis que inicialment anava a ubicar-se sobre les restes, el regidor de Patrimoni Històric ha indicat que es reubicarà.

L'Ajuntament treballa en una proposta de museïtzació que permeta la il·luminació de les restes, garantint-ne la integració en el jardí Matías Ruiz - Regidor d'Urbanisme i Patrimoni Històric

A més, el regidor ha avançat que "l'Ajuntament ja treballa en una proposta de museïtzació que permeta la conservació, senyalització i il·luminació de les restes, garantint-ne la integració en el disseny del jardí” perquè els visitants puguen veure-les.

El regidor també ha explicat que, quan finalitzen les obres, el consistori impulsarà una "intervenció arqueològica més àmplia", per a excavar completament el conjunt, avaluar l'extensió total del complex termal i redactar un projecte específic de museïtzació i divulgació, que s'incorporarà a futures partides pressupostàries.

"La troballa afig un nou atractiu històric al palau de Rubalcava, que el convertirà en un referent del passat andalusí d'Oriola", han sentenciat des de l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats