Les Useres reviu la tradició: tretze pelegrins parteixen de nou cap a Sant Joan de Penyagolosa

Veïnat i visitants participen en una emotiva jornada després de dos anys de parèntesi obligat per la pandèmia

Tres dels tretze pelegins que han partit de les Useres aquest divendres
Tres dels tretze pelegins que han partit de les Useres aquest divendres / À Punt NTC

En escrupolós silenci, immersos en els seus resos, i amb càntics de fons acompanyant-los durant tot el recorregut, tretze veïns de les Useres han partit del poble en direcció al santuari de Sant Joan de Penyagolosa per a complir una tradició de més de sis segles.

El pelegrinatge, més enllà d’un motiu de fe, es converteix en una jornada “molt especial” per a tot el veïnat de les Useres, fins i tot els que ja no viuen allí o els que descendeixen de famílies que un dia van abandonar aquest municipi de l’Alcalatén han volgut aquest divendres reviure la tradició.

A l’emotivitat que sempre implica aquest pelegrinatge, enguany s’afegien els dos anys d’espera addicional, que ha comportat la pandèmia. Ni l’any passat ni l’anterior hi va haver pelegrinatge per la situació sanitària. De fet, aquest aspecte ha sigut determinant perquè Pamela Andrés, haja volgut tornar al poble dels seus avantpassats.

La pandèmia ens ha marcat molt. Per això he pensat, si no hi vaig ara... qui sap quan podré anar-hi Pamela Andrés - Descendent del poble

“La pandèmia ens ha marcat molt. Per això he pensat, si no hi vaig ara... qui sap quan podré anar-hi”, explicava Andrés. Insistia en l'emotivitat que reporta aquest acte no sols per als tretze homes qui hi participen, també per al poble, els cantors, els clavaris o les promeses que arrossega aquesta tradició.

En la mateixa línia, Bienve Porcar, mare d’un d’aquests clavaris, reprimia l’emoció en veure eixir els pelegrins des del seu poble. “És un dia de molt de sentiment, teníem moltes ganes que pogueren eixir finalment, és un dia de molt de sentiment si eres de les Useres”, exposava.

Per fi hem pogut recuperar una tradició de sempre, que repetim des de l’edat mitjana Pamela Andrés - Veïna de les Useres

Juan Rafael Gil, un altre veí d’aquest municipi, admetia que el pelegrinatge d’enguany era diferent del dels últims anys després de dos anys d’espera. “Significa que per fi hem pogut recuperar una tradició de sempre, que repetim des de l’edat mitjana”, deia mentre els tretze fills del poble partien del nucli urbà.

Veïnat, visitants, pelegrins... però també una logística que, des de temps ancestrals, permet als pelegrins arribar fins a la seua destinació. Isabel Garcia és la fornera que enguany s’encarrega de proporcionar-li el pa als tretze homes que han emprés el camí cap al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Però no és l'única del poble que els aporta aliment, un equip específic s'encarrega de preparar-los un menú en cada punt on fan parada que, evidentment, també compleix la tradició.

També et pot interessar

stats