Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

La UV inaugura una exposició amb llibres inèdits recuperats de les cobertes d’altres obres

Gràcies al treball de la biblioteca històrica s’ha recuperat sis exemplars sencers i 26 fragments ocults fins ara

Part dels manuscrits de l'exposició / À Punt NTC

A l'edat mitjana era molt habitual que els fulls més deteriorats dels llibres s'utilitzaren per a enquadernar altres publicacions, i el resultat és que hi ha autèntiques joies bibliogràfiques que han passat desapercebudes durant segles, amagades en cobertes d'altres llibres. Ara, la Biblioteca de la Universitat de València (UV) les trau a la llum en l’exposició "Librorum Fragmenta", que es pot visitar a La Nau fins a l’abril. 

Francisco M. Gimeno Blay, professor de la Universitat de València, i comissari de l’exposició ha indicat en declaracions en À Punt que la reutilització de paper era una pràctica molt més estesa del que ens podria semblar a l’edat mitjana. Els llibres deteriorats es venien al mercat de segona mà i es reutilitzaven els fulls per a fer noves enquadernacions, usant-hi diverses tècniques.

Ara, segles després, es troben alguns tresors amagats en altres llibres. A vegades hi ha pergamins sencers pegats al llom, altres vegades són només reforçaments i altres posaven una pestanya de pergamí quan es cosien els quaderns, explica Gimeno Blay.

A més, segons el comissari de l’exposició, els seders també utilitzaven aquests fulls per a brodar les casulles per tal d’enfortir la tela sobre la qual brodaven. En l’exhibició organitzada per la UV se n’exhibeixen dues, una conservada a Sogorb i l’altra a Nova York que a l’interior tenen fulls del mateix manuscrit.

Gràcies a la faena de catalogació, la biblioteca històrica mostra ara aquestes joies, entre les quals hi ha un homiliari d’un dels pares de l’Església, de finals del segle XI cosa que el converteix en la peça més antiga que conserva la Universitat de València. 

A vegades també s’usaren els fulls dels nostres furs per a enfortir altres publicacions. En total gràcies a la tasca d’investigació de l’equip de la UV s’han descobert fins a sis nous incunables —llibres impresos abans del 1501— i 26 fragments d’obres fins ara ocultes que veuen la llum en l’exposició, que estarà oberta al públic a la Nau del 13 de desembre al 7 d’abril. 

València Llibres

També et pot interessar