Per què va la gent a veure la mascletà?

La plaça de l'Ajuntament de València s'ha convertit en l'escenari principal d'un dels actes més representatius de les Falles

Un grup de persones espera per a vore la mascletà / À Punt NTC

L'atractiu més poderós d'una mascletà fallera a València és el sentiment que transmet. Dia a dia, durant les festes, s'hi reuneixen tot tipus de visitants, que formen un públic heterogeni amb motivació diversa. Històries n'hi ha més que coets.

Al costat de la banda de música d'Albal (Horta Sud) s'ha congregat un grup que no para de ballar. El ritme ajuda els congregats a passar l'estona fins que comence l'espectacle pirotècnic. Molt prop hi ha un grup amb un esperit més internacional: són estudiants d'Erasmus, que coneixen València acompanyats de la seua companya de pis. "Són els meus companys, de Bèlgica", ha aclarit Aroa, la jove valenciana que ha aprofitat l'ambient de la mascletà per a donar classes d'idiomes. També hi estan els visitants que hi han arribat molt arreglats, com Cristóbal, un jove que ha explicat el seu aspecte: "Hi vinc mudat perquè no m'agrada vindre-hi fet un pallasso", explica.

Per contra, n'hi ha d'altres que han arribat en quadrilla, previsor davant de la calor i armats amb un para-sol per a amagar-se de la calor, vestits amb tots els elements fallers damunt. À Punt Notícies també ha conegut algunes persones que han viscut una mascletà per primera vegada i que han transformat aquest esdeveniment en un ritual iniciàtic, ja que pensen transformar-lo en una tradició que s'allargue en el temps. "Jo hi vinc des de fa seixanta anys, siga en taxi o en cotxe", comenta Salvador, un veterà de les mascletaes.

En conjunt, la plaça de l'Ajuntament s'ha convertit en un escenari ple de personatges singulars, d'una funció representada diàriament a la catedral de la pólvora.

També et pot interessar

stats